A négynapos fesztivál csütörtökön az óvodások és kisiskolások kolbászgyúrásával vette kezdetét, ahol több, mint 110 csapat készítette az igazi csabait. Délután a nagyszínpadon kihirdették a Nemzetközi Szárazkolbász Verseny végeredményét. Ebben az esztendőben kolbászkirálynőt koronáztak Békéscsabán, ugyanis a Balázs Tímea által készített kolbász nyerte el a leginkább a szakmai zsűri tetszését.
– Az én családomban hagyomány, hogy már gyerekkorban megismerkedünk a kolbászkészítéssel, elég régóta őrizzük ezt a szokást. Véleményem szerint a kolbász titka a jó alapanyag, a megfelelő füstölés és tárolás – nyilatkozta a behir.hu kérdésére a kolbászkirálynő.
Balról: Hégely Sándor fesztiváligazgató, dr. Takács Árpád főispán, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.
Hégely Sándor fesztiváligazgató arról beszélt, hogy az előző évben körül-belül 50-60 ezer ember fordult meg a jubileumi Csabai Kolbászfesztiválon, idén pedig rekordszámú foglalást regisztráltak az eseményre.
– Aki eljön határon túlról vagy az ország más részéről, nekik bemutatjuk Békés vármegye agráriumát, az ételeinket és megmutatjuk, hogy milyen jó vendéglátók vagyunk, valamint bemutatjuk a kultúránkat, a táncainkat és zenéinket. A mai nap a legfiatalabbak kolbászgyúrásával kezdődött, ahol több, mint 110 csapat nevezett, ez hatalmas eredmény számunkra. Cél, hogy a jövő nemzedéke is kipróbálja, átélje a kolbászkészítést és megtanulja annak fortélyait – fogalmazott a fesztiváligazgató.
Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja úgy fogalmazott: a Csabai Kolbászfesztivál egy olyan értékmegőrző, gasztronómiai és turisztikai kuriózum, amilyen sehol máshol nincs az országban.
– A csabai kolbász most már "csabaikum", ezzel letettük a védjegyünket a Kárpát-medencében. Sőt azt gondolom, hogy világszerte, hiszen a szombati csúcsnap a Nemzetközi Kolbászkészítő Verseny, amelyre a világ számos pontjáról érkeznek. Véleményem szerint a rendezvény fő üzenete az, hogy a Csabai Kolbászfesztiválon mindenki, jöjjön bárhonnan is, elvisz magával egy kis csabai életérzést, örömöt és az ízeket, továbbá benne marad valami a lelkében, ami mi vagyunk itt Békés vármegyében, Békéscsabán – emelte ki a főispán.
Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere arról beszélt, hogy az emberek először az 1800-as évek legelején készítettek a ma is ismert recept alapján kolbászt. A városvezető köszönetet mondott azoknak, akik azért dolgoztak, hogy a Csabai Kolbászfesztivált idén már 26. alkalommal rendezhessék meg.
– Két családnak van nagy érdeme, hogy ma is ápoljuk a kolbászkészítés hagyományát és közben jól szórakozhatunk. Az egyik Ambrus Zoltán, családja és segítői, akik annak idején útjára indították a Csabai Kolbászfesztivált. Továbbá a Hégely család, amely átvette a rendezés jogát és ma, 2023-ban minden igényt kielégítő négynapos fesztivál indulhat útjára – fogalmazott a polgármester.
A Csabai Kolbászfesztivál pénteken a középiskolások és egyetemisták gyúrásával, majd szombaton a Nemzetközi Kolbászkészítő Versennyel folytatódik, vasárnap pedig a töltöttkáposzta-főző versenyt rendezik meg.