Amikor megszólalt a kolbászhimnusz, a Munkácsy-sátorban lévő közel 110 csapat már hozzá is látott a kolbász elkészítéséhez. Amatőr és profi sportolók is részt vettek a megmérettetésen, a Békéscsabai Előre NKSE-nél már évek óta hagyomány, hogy a felnőtt csapat szinte teljes létszámban gyúrja, darálja és tölti az igazi csabait.
– Ez számunkra egy közösségépítő program, mert ilyenkor együtt van a csapat. Tőlünk többen még nem készítettek kolbászt, például a külföldi játékosaink, így ők is megtapasztalhatják a csabai hagyományokat. Nagyon jól szórakozunk, boldogok vagyunk és örülünk, táncolunk, kicsit kimozdulunk a hétköznapokból – fogalmazott Kukely Klára, az ENKSE játékosa.
A sátorban a Hajrá Békéscsaba Egyesület is részt vett a gyúráson. Szarvas Péter polgármester arról beszélt, hogy reméli idén hasonlóan finom kolbászt készítenek mint tavaly, amikor a zsűri az ő ételüket ítélte meg a legjobbnak.
A Fidesz-KDNP békéscsabai szervezete évek óta jelen van a Nemzetközi Kolbászgyúró Versenyen. Opauszki Zoltán, önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a Csabai Kolbászfesztivál országszerte viszi Békéscsaba jóhírét, a gasztronómiai rendezvény hozzájárul a város turisztikai vonzerejéhez egyaránt.
– A Csabai Kolbászfesztivált majdnem mindenki ismeri Magyarországon, az esemény hazánk legnagyobb gasztronómiai fesztiválja. Ez egy olyan erős közösségformáló rendezvény, amelynek minden évben meg kell történnie, ráadásul fejlődnie kell a szolgáltatásoknak is, amelyet nyújtani képes – hangsúlyozta a képviselő.
– A munkafolyamatokat, az asztali díszeket, az öltözéket és a kolbász állagát, ízét vizsgálta a nagy létszámú szakmai zsűri – erről már Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke beszélt hírportálunknak. – Nagyon fontos, hogy jó termékek, sültkolbászok készüljenek. Azonban legalább annyira lényeges az is, mint az otthoni disznóvágásnál a rokonságot, úgy a Kolbászfesztivál összehozza az embereket, a baráti társaságokat, kollégákat. Úgy ápoljuk a hagyományainkat, hogy közben rendkívül jól érezzük magunkat. Ez minden évben sikerül, bízom abban, hogy ma is így lesz.
A versenyen első alkalommal a vett részt Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, amely két csapattal indult a megmérettetésen. Kósa Lajos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy debreceni páros kolbászt készítettek, valamint, hogy a gasztronómiai élményeken túl számos emberi kapcsolat építése szempontjából is fontos a fesztivál.
– A kolbászkészítés közben már a lengyel, cseh, szlovák és erdélyi csapatokkal is összeismerkedtünk. Öt vagy hat olyan kapcsolatot alakítottunk ki, hogy mi is és ők is meginvitáltak minket különböző gasztrofesztiválokra. A Csabai Kolbászfesztivál jó híréből tudtam, hogy ez egy nagyon jó rendezvény, de most, hogy eljöttünk és megtapasztaltuk azt kell mondanom, hogy legközelebb is jövünk kolbászt gyúrni – fogalmazott az országgyűlési képviselő.
A Nemzetközi Kolbászgyúró Verseny eredményhirdetését 17 órától tartják a Mokry-nagysátorban, az eredményekről a behir.hu hírportálon részletesen beszámolunk.