A jó kocsonyához türelem kell – Bartolák Jánosnéval beszélgettünk

2023. március 4. 16:16 | Csiffáry Zsuzsanna

A kocsonya a magyar gasztronómia egyik legkarakteresebb étele, jól lehet, nem magyar találmány. Bár ma már kevesebben vágnak disznót, mint korábban, ennek ellenére házi kocsonya nélkül sok családban nem múlhat el tél.

A kocsonya eredetileg francia eredettel bír, elsőként a mainzi választófejedelem főszakácsának gyűjteményében találták meg a receptet. Azóta is több nemzet készít hasonló állagú ételeket. 

A kocsonyára is azt mondhatjuk, mint bármely más ételre – "ahány ház annyi szokás". Nagyon sokféle fűszerezéssel elkészíthető, kerülhet bele például fehérbor, gyömbér, koriander, kurkuma, vagy csak egyszerűen fokhagyma, bors, paprika. Lehet disznóból vagy akár halból. Lehet benne sárgarépa, fehérrépa vagy tojás. Mindenki egy kicsit máshogy csinálja, szóval ha kocsonya készítésére adja a fejét, kísérletezzen bátran!

 
Sokáig kell főzni!

 

Bartolák Jánosné, a Békéscsabai Szlovák Senior Klub tagja is rendszeresen készít kocsonyát, különösen a téli időszakban.

– Én a disznóvágásokkal teli téli napokban főzök kocsonyát. Ehhez a saját disznóból feldolgozott húst használom, vagy a piacon vásárolok. Mindezt sokáig 4-6 órán keresztül kell főzni, hiszen minél tovább készül, annál ízesebb lesz a kocsonyánk, illetve sok fokhagyma is kell bele. Természetesen ugyanúgy sok zöldséggel készítem, mint a húslevest – mondta. 

Beszélgetésünk során utalt arra is, hogy nem egyforma húsarányban készíti az ételt. 

– Nálunk a gyerekek a kocsonyát kifejezetten szeretik, de a körmöt és egyéb kocsonyahúsféléket nem. Emiatt sok tálba teszek színhúst, mert azt szívesen fogasztják – tett hozzá. 

 

Kocsonya recept

 

Hozzávalók
- 3 kg kocsonyahús (legyen benne minél több porcos, bőrös rész is, pl. köröm, fej, farok, csülök)
- 2 fej vöröshagyma
- 3 fej fokhagyma
- 3-4 babérlevél
- 20 szem feketebors 
- 1-2 csípős paprika 

A húst tegyük egy nagy fazékba, és annyi vizet öntsünk rá, hogy legalább kétujjnyira ellepje. Lassan forraljuk fel, ha hab kezd jelentkezni, azonnal szedjük le, és ezt addig folytassuk, amíg hab képződik. Ha sok a zsír a víz felszínén, azt is szedjük le – papírtörlővel könnyen le lehet szedni. 

Rakjuk bele a megtisztított vöröshagymát, fokhagymát, a babérlevelet, a borsot, a csípős paprikát. Mindezt lassan forrva főzzük mindaddig, amíg a húsok megfőnek. Közben kóstolgassuk, és ha kell, sózzuk a levet. 

Ha már a húsok puhák, vegyünk ki egy kevés levet egy kistányérra. Ha hidegebb helyen megdermed, akkor leszűrhetjük. A húsokat rakjuk ki tányérokra, majd óvatosan merjük rá a levet. Hideg helyen hagyjuk megdermedni.

Fotó:Behir.hu/Csiffáry Zsuzsanna

 

További programok »

FEL