Kiemelkedő évet zárt a gyulai turizmus 2023-ban

2024. január 16. 19:30 | Vincze Attila

Rendkívül sikeres évet zárt a gyulai turizmus 2023-ban, hiszen az előzetes adatok alapján több mint hatszázezer vendégéjszakát töltöttek el tavaly a fürdővárosban. Ez a szám meghaladja nemcsak az előző évi, hanem a járvány előtti, 2019-es eredményeket is. A helyi szakemberek szerint a kiemelkedő teljesítmény többek között a minőségi szolgáltatásoknak, a kiváló attrakcióknak és a felélénkülő román vendégforgalomnak volt köszönhető.

Jóllehet az ünnepi időszaknak már vége, január első heteiben is sokan fordulnak meg Gyula legnagyobb szállodájában. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a fürdővárosban télen sincs holtszezon. Boros Zoltán, a Hunguest Hotel Gyula vezetője a várakozásoknak megfelelően rendkívül jó ünnepi, illetve újévi szezonról számolt be, de információi szerint ez lényegében elmondható a város többi szállodájáról is.

Teljes telt házunk volt gyakorlatilag a karácsonyt megelőző napokban egészen január hetedikéig, mivel a téli szünet most egy héttel hosszabb volt a korábban megszokottnál, amit elsősorban a családok használtak ki, rendkívül jót téve a hazai turizmusnak, hiszen az elmúlt néhány hetet nyári, főszezoni foglaltsággal, vagy azt meghaladó adatokkal tudtuk zárni  hangsúlyozta.

Hasonló eredményeket hozott 2023-ban a pünkösdi hosszú hétvége május végén, ekkor rendezték meg ugyanis a város legnagyobb gasztronómiai eseményét, a Gyulai Pálinkafesztivált, melyre így a korábbiakhoz képest még több vendég érkezett.

A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a behir.hu-nak elmondta: sikeres évet zártak 2023-ban, hiszen tavaly az előzetes becslések alapján a vendégéjszakák száma elérte a hatszázezret, amely több, mint a koronavírus-járvány előtti 2019-ben mért adat. Komoróczki Aliz kiemelte: elsősorban a belföldi utazókra fókuszáltak, de sokan érkeztek külföldről is a városba. 

Nőtt a Romániából érkező vendégeink száma tavaly, az iskolaszünetekben, hosszú hétvégéken, ünnepeken kimondottan sok romániai látogatónk volt, emellett elsősorban a Gyulai Várfürdőbe egy napra is érkeztek turisták, vagyis ők nem éjszakáztak itt, úgyhogy rájuk nem vonatkozik a vendégéjszakákat érintő adatgyűjtés részletezte.

Ami Gyula és Békéscsaba közös turisztikai szövetségét illeti, a két város együttműködése Békés településsel kiegészülve elsősorban a májusi Háromváros Kerékpáros Fesztivál szervezésében nyilvánult meg. A tavaly elkészült Wenckheim-kerékpárút által egyre népszerűbbé válik a térségben az aktív turizmus, amelyre hosszú távon is lehet építeni a két desztinációt illetően.

További programok »

Gyula

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL