Hivatalosan is átadták a Wenckheim turista- és kerékpárutat

2023. május 26. 18:00 | Vári Bianka

Több képviselő és résztvevő kerékpárral érkezett Póstelekre péntek délután a Modern Városok Programban elnyert forrásból elkészült Wenckheim turista-és kerékpárutat átadójára.

Festői környezetben, Pósteleken, a Wenckheim család egykori kastélya előtt adta át Békéscsaba önkormányzata a Wenckheim turista- és kerékpárutat. A Modern Városok Program részeként, mintegy 3 milliárd 700 millió forintból létrehozott fejlesztés célja, hogy a meglévő kerékpárút-hálózat bővítésével és részbeni felújításával fejlesszék a hivatásforgalmi célú kerékpározás mellett a turisztikai célút is. A pénteki ünnepségen Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere ismertette a beruházás részleteit.

– Húsz kilométernyi új kerékpáros létesítmény jött létre, ebből tíz kilométeren pedig teljesen új kerékpárutat építettünk. Hadd emeljem ki az szabadkígyósi kastélyig vezető, a bányatavak mellett található kerékpárút-szakaszt, a Pósteleket Gerlával összekötő új kerékpárút-szakaszt. A Wenckheim turista- és kerékpárút részeként 10 kilométer felújítás is történt, a régi, töredezett burkolatot újítottuk fel, szélesítettük ki, így ezzel a 20 kilométerrel együtt mindez egy 40 kilométeres kerékpáros-hálózat részévé vált – sorolta a polgármester.

A kerékpárút nyomvonala a turisztikai szempontból jelentős Wenckheim család építészeti hagyatékát köti össze, melyek közül a szabadkígyósi, pósteleki és gerlai kastélyt érinti, és elérhetővé válik a dobozi Wenckheim családi ág kriptája, valamint a gyulai kastély is. A tematikus kerékpáros túraútvonalon az arrajárók megcsodálhatják a térségünket gazdagító kulturális emlékeket, a természeti- és egyedi táji értékeket is.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy sokan használják a kerékpárutat, és látogatnak el többek között Póstelekre is.

– Egy jobb hétvégén eléri, sőt, meghaladja a tízezret is azoknak a száma, akik Póstelekre eljönnek autóval vagy biciklivel. Az itteniek azt mondják, hogy legalább az érkezők harmada biciklivel teker ide akár Gyuláról, akár Békéscsabáról – jegyezte meg Herczeg Tamás.

Az eseményen jelen volt Madarász-Losonczy Bálint, a Miniszterelnökség Aktív Mobilitási Főosztályának vezetője, aki kiemelte, hogy turisztikai szempontból is kedvelt a Wenckheim kerékpárút, melyet bizonyít, hogy idén kiérdemelte az Év kerékpárútja díjat. Emellett pedig a fejlesztés mindennapok közlekedését is hivatott segíteni.

– A neve alapján ez egy turisztikai nyomvonal, hiszen az egykori Wenckheim uradalmi épületeket, kastélyokat fűzi fel, de a kerékpárutak mindig szolgálják egyrészt a szabadidős turisztikai funkciót, de legalább annyira a települések között, városok közelében a hivatásforgalmi kerékpározást is. A napi ingázásban, munkába járásban, ügyintézésben, vásárlásban legalább annyira tudnak segíteni – mondta Madarász-Losonczy Bálint.

Az ünnepség végén a képviselők szalagátvágással adták át a kerékpárutat.

Galéria

További programok »

FEL