Hello Tourist: rekordot döntött az elmúlt két év

2016. augusztus 31. 16:07 | Laczkó Viktória

Pozitív értékeléssel zárul az idei turizmus főszezon Békés megye két településén. Gyula jellemzően a szabadidő-, Békéscsaba pedig a hivatásturizmusra épített ebben az évben. A két városban eltérő attrakciókkal, csomagokkal várták a - főként – belföldi turistákat. 

Magyarország tíz legnépszerűbb városa között szerepel Gyula a Központi Statisztikai Hivatal városban eltöltött vendégéjszakákat mérő listáján. Az elmúlt tíz évben megduplázódott a fürdővárosban eltöltött vendégéjszakák száma. Ezt a szállásadók is érzékelték.

- Nagyon sok vendéget fogadtunk, és sajnos több érdeklődővel is találkoztunk, akiket már nem tudtunk elszállásolni. Főleg gyererekes családok érkeztek nagyszülőkkel - foglalta össze Mészárosné Sutyinszki Adrienn apartman-tulajdonos. 

Sok a visszatérú vendég

A város közismert üdülőhely itthon, több vonzerővel is rendelkezik, mint például a nemrégiben felújított Almásy-kastély, a Várfürdő, de a kultúrára, a gasztronómiára építő programok is jelentős számú turistát vonzanak a térségbe. A jellemzően szabadidő-turizmusra építő városban szinte mindenhol telt házas főszezont zárnak. A Hunguest Hotel Erkel értékesítési vezetője, Kun Bernadett elmondta, végig teli volt a szálloda, rengeteg visszatérő vendéget fogadtak. A legtöbb látogatót a fürdő vonzza. A vendégek elsősorban belföldről érkeznek, de egyre több külföldi is van. Most már a vendégek közel húsz százaléka határon túlról érkezik.

Az egész éves szezont értékelte a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Komoróczki Aliz szerint a főszezonon kívül is emelkedett a vendégforgalom. A legkiemelkedőbb hónap a március volt, amikor 42 százalékkal érkezett több vendég a városba. Hozzátette: az elmúlt két év rekordnak számít a város turisztikai forgalmának történetében.

- Júniusban is 15 százalékos növekedést tapasztaltunk az előző év azonos időszakaihoz képest. Júliusra még csak előzetes adataink vannak, mely alapján tavaly hetvenkétezer vendégéjszaka realizálódott, az idén pedig közel hetvennégyezer - mondta a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Békéscsabán a hivatásturizmus az erős

A megyeszékhelyen továbbra is a hivatásturizmus erősebb, de Gulyás Péter a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke szerint nagyon fontos, hogy a város egész nyáron olyan programokat kínált, amely nemcsak a helyieknek, hanem egyre nagyobb számban az ide érkező vendégeknek is időtöltést kínál.

- Egyre jellemzőbb a szabadidő-turizmus is, amely nagyban köszönhető a turisztikai szolgáltatóknak. Sok olyan programcsomagot dolgoznak ki, amelyek városunkba is most már egyre több szabadidős turistát vonzanak

A turisztikai főszezon szeptember negyedikével zárul.

FEL