Kapcsolatokat építettek Kínában a békéscsabaiak

2017. június 15. 14:55 | Mikóczy Erika

Ningboban rendezték meg Kína és Közép-Kelet-Európa országainak csúcstalálkozóját, amelyre meghívást kapott Békéscsaba városa is. A békési megyeszékhelyet ötfős delegáció képviselte a 13 millió lakosú kínai városban.

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok, Herczeg Tamás tanácsnok, Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes tanácsnok, Fülöp Csaba önkormányzati képviselő és Csiaki Tamás, a csabai polgármesteri hivatal osztályvezetője június 5-e és 11-e között járt Kínában.

A hatnapos kínai tartózkodás valójában négy napot jelentett, hisz rendkívül hosszú, 22 órás volt az út. Ennek ellenére - mint azt a delegáció tagjaitól tudjuk - vannak, akik havi szinten repülnek munkájuknál fogva Budapest és Sanghai vagy Budapest és Peking között.

 

Ningbo – Csendes Hullám – egy 13 milliós város

 

Dr. Ferenczi Attila elmondta, 2012-ben Hanó Miklós alpolgármester írt alá testvérvárosi megállapodást a 630 ezer lakosú Ninghai városával. Onnan többször járt már Békéscsabán delegáció (legutóbb május 29-én), Békéscsaba képviseletében azonban most először látogattak Kínába. Mivel Kína és Közép-Kelet-Európa országainak csúcstalálkozóját Ningboban rendezték meg, a csabai delegáció is ott töltötte ideje nagy részét.

– Ningbo, ez a Csendes Hullám nevű város Shanghaitól 300 kilométerre délre helyezkedik el, és 13 millió ember lakja. Kínában a miénkhez képest egyébként is óriási léptékekkel, arányokkal találkoztunk. Első nap például ellátogattunk egy kikötői logisztikai központba, ahol 20 millió konténer és 900 millió tonna áru fordul meg egy évben. De elvittek bennünket egy autóbuszgyárba is, ahol évente 15 ezer autóbusz készül, főleg elektromos buszok.  Óriási lakótelepek építése van folyamatban, hatalmas építkezések folynak – tudtuk meg dr. Ferenczi Attilától, aki megjegyezte, hogy Ninghaiban elmentek egy fejlesztési központba, ahol egy makett asztalon bemutatták: öt éven belül egy olyan komplexumot akarnak felépíteni, hogy akár 500 ezer ember költözhet oda.

 

Magyar kapcsolatok Kínában  

 

A csabai delegáció részt vett azon a fórumon, amelyen 16 ország képviseltette magát. A rendezvényhez kapcsolódott egy nemzetek utcája, ahol természetesen magyar pavilon is volt például gulyáslevessel és magyar borokkal.

– A kínain kívül magyar kapcsolatokat is tudtunk építeni. Ningboban ott volt például dr. Boros Emese, turizmusért felelős miniszteri biztos; Kovacsics Iván, turisztikai attasé; Tasnády Előd, külgazdasági attasé és Heffner Róbert, a HIPA Beruházási Projekt Osztály fősoztályvezető-helyettese is. Ők olyan kínai üzletembereknek mutattak be bennünket, akik turisztika vagy egyéb úton kapcsolódnak Békéscsabához – jegyezte meg dr. Ferenczi Attila.

 

Igyekeztek „helyzetbe hozni” a csabai vállalkozásokat

 

Herczeg Tamás kiemelte, hogy a diplomácia szintjén meglepő érdeklődést tapasztaltak Magyarország és Békéscsaba iránt.

– Megpróbáltuk egyrészt Békéscsabát illetve a békéscsabai vállalkozásokat helyzetbe hozni. Volt is kérés arra vonatkozóan, hogy állítsunk össze egy olyan anyagot, ami az ottani vezetők számára iránytűként szolgálhat a tekintetben, hogy milyen kapcsolatfelvételre lehet esetleg mód. Több tárgyaláson felvetették a kulturális kapcsolatok fontosságát, szükségességét, és hogy ebben partnerek lennének – közölte a tanácsnok, hozzátéve, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség számos munkatársával találkoztak ott, akikkel ha együttműködik a város, akkor a jövőben akár kínai turisztikai csoportokat is fogadhat majd Békéscsaba.

Dr. Ferenczi Attila szerint talán a gépgyártás lehet az, ahol komoly beszállítói lehetőségek vannak, de kiajánlották a nyomdát és az élelmiszeripart is. Fontos a kínaiak számára a víz, elhangzott, hogy jó lenne egy szódagyár, és egy kerékpár-összeszerelő üzem is. A csabaiak sok névjegyet gyűjtöttek be, tovább szeretnék építeni a kapcsolatokat.

 

Kína modern, szinte futurisztikus arcát látták

 

Herczeg Tamástól megtudtuk, hogy kint tartózkodásuk során a hagyományos Kínát nem igazán látták, viszont a modern fejlődő ország különlegességeit annál inkább.

– Kína döbbenetesen, hátborzongatóan modern arcát láttuk. Szinte futurisztikus volt, amit tapasztaltunk. Elképesztő dinamizmussal fejlődik az országnak az a dél-keleti része, ahol voltunk. Fantasztikus informatikai, elektronikai, robottechnikai újdonságok vannak ott. Ott minden rendkívül tiszta volt, és látszott, odafigyelnek arra, hogy a zöldterületek gondozottak legyenek. Ugyanakkor döbbenetes volt számomra, hogy abban a négy napban kismamát nem láttam, babakocsis anyukát alig-alig, és játszóteret sem igazán. Azt tudjuk, hogy Kínában az egygyermekes családmodell volt a központi elvárás, de ma már nem ez a helyzet – fogalmazott Herczeg Tamás.

 

Munkácsyt és Petőfit is ismerik, és igen udvariasak a kínaiak

 

Dr. Ferenczi Attila megemlítette, mennyire meglepődtek a kínaiak azon, hogy Munkácsy a fiatal éveit Békéscsabán töltötte. Ugyanakkor a csabaiakat az érte meglepetésként, hogy Ninghaiban élt az a költő, aki Petőfi összes versét lefordította kínai nyelvre. Kiderült az is, hogy jól ismerik Kodályt, Bartókot – a kulturális kapcsolatokban is komoly lehetőségek rejlenek.

– Udvariasak, figyelmesek és nagyon segítőkészek voltak velünk Kínában. Örültek annak, hogy Békéscsabán a Jankay iskolában beindult a kínai nyelvoktatás, és érdeklődtek a Csabai Kolbászfesztivál iránt is – tudtuk meg a tanácsnoktól.

 

Bíznak a folytatásban

 

A delegáció tagjai bíznak a folytatásban, ősszel egy hatfős delegáció érkezik majd a Csabai Kolbászfesztiválra, hogy minél jobban megismerjék a békési megyeszékhelyet. Ezzel egy időben kulturális jellegű együttműködésre is lehet esély. A Magyar Turisztikai Ügynökség révén pedig reményeik szerint kínai turisták is jönnek majd Békéscsabára és a környékre.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

Gazdaság

A tavaszi fagyok és az aszály lehúzta az idei szilvatermést

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén 23 ezer és 32 ezer tonna közötti szilvatermés várható, amely jelentősen alulmúlja az átlagos, évi 65 ezer tonnát – derül ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös termésprognózisából.
2020. augusztus 8. 14:47
FEL