Fidesz: Nem a vágyak, hanem a stabilitás és az óvatosság költségvetése az idei

Az, hogy a közgyűlés 10 igen szavazattal elfogadta a város 2018. évi költségvetését, azt jelenti, hogy biztosították a város és intézményeinek a működését ebben az évben – hangsúlyozta dr. Ferenczi Attila a többségi frakció sajtótájékoztatóján.  A Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzátette: a komoly fejlesztések mellett nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a tavalyi év számai óvatosságra intik a közgyűlést. 

Mint mondta, az előző évben három nagy bevételi tétel nem teljesült a tervezett szinten – az ingatlanok értékesítéséből, az adókból és a bérkompenzációból várt bevételek – ez körülbelül 700 millió forintos hiányt eredményezett. Idén ezért át kellett gondolni a tervezett bevételeket és kiadásokat.

– Annak ellenére, hogy nagyon feszített a költségvetés, így a vágyak és a lehetőségek nem találkoznak, mégis komoly összeget, 1,3 milliárd forintot fordít az önkormányzat az önként vállalt feladatokra. Ebben 102 olyan terület van, amiről úgy gondoljuk, hogy a várost várossá teszi, ezért szükség van rájuk: a különböző szociális támogatások, a fürdő üzemeltetése, a tömegközlekedés és például a sportinfrastruktúra fejlesztése is. Ki kell emelni, hogy továbbra sem tervezzük a lakossági terhek növelését, sem kommunális adó, sem építményadó, vagy egyéb formájában – emelte ki dr. Ferenczi Attila.

A frakcióvezető hozzátette: az intézményvezetők, a sportklubok és a kulturális intézmények közül mindenki több támogatást kért, mint amennyi rendelkezésére áll az önkormányzatnak. Az igényeknél kevesebbet tudtak adni,  de igyekeztek nem nagy összeggel csökkenteni a támogatást. Emellett kiemelte: a 38 milliárdos költségvetésből 12 milliárd forint működési és 25 milliárd forint fejlesztési összeg áll a város rendelkezésére, így az is elmondható, hogy 2018-ban több mint 20 nagy fejlesztés valósul meg Békéscsabán.

– Szeretnénk olyan életteret, életfeltételeket biztosítani a Békéscsabán élőknek, mint amilyen más város lakosságának van, mert ez jár a vidéken élőknek is – fogalmazott Hanó Miklós. Az alpolgármester hozzátette: a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. munkatársai külön dicséretet érdemelnek, hiszen olyan gyorsan végezték el a TOP-os pályázatok megírását, elfogadtatását és a szerződéskötéseket, hogy ezek a beruházások már zajlanak. Azért fontos, hogy időben kezdődtek el a fejlesztések, mert így a legtöbb esetben nem kell a városnak kigazdálkodnia a 20-30 százalékkal dráguló kivitelezési költségeket.

Hanó Miklós kiemelte, Vantara Gyula országgyűlési képviselő tájékoztatta a grémiumot arról, hogy bár a város lehetőségei szűkülnek, az állam a több feladatot átvállalt. Az alpolgármester emlékeztettek arra is, hogy az  önkormányzatok 2013-ban feladatfinanszírozásra álltak át – ez Hanó Miklós szerint mégsem látszik a békéscsabai költségvetésen, ugyanis az állam közel 140 főt finanszíroz, ugyanakkor 209 fő dolgozik a hivatalban, a normatíva fölötti létszám a bérezését a városnak kell megoldana.

Emellett a sajtótájékoztatón kiemelték, Hanó Miklós és Herczeg Tamás jelenleg is tárgyal az érintett minisztériumokkal, hogy többlet támogatások érkezzenek Békéscsabára, amelyeket elsősorban a járdaprogram újraindításához szeretnének felhasználni, mert az a céljuk, hogy a békéscsabaiak közvetlen lakókörnyezete is fejlődjön.

 

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,