Fidesz: A takarékosságra nyújt megoldást a Városgazdálkodási Kft.

A jelenlegi nehéz költségvetési helyzetben az az egyik legfontosabb, hogy olyan megoldást találjon az önkormányzat, amely házon belül tartja a forrásokat – emelte ki a Fidesz-KDNP frakciójának vezetője a békéscsabai közgyűlést értékelve. Dr. Ferenczi Attila hozzátette: a takarékosságra nyújt megoldást a Városgazdálkodási Kft. megalapítása.

A csütörtöki közgyűlésen több mint kétórás vitát generált a Városgazdálkodási Kft. létrehozása. Végül a grémium támogatta a cég megalapítását.

– Ha a saját cégünk látja ezt a feladatot el, akkor jelezzük a lakossági igényt a cég felé, például kátyúzás vagy padvásárlás esetén, és ezt a cég rövid időn belül megcsinálja. A saját cégünkről van szó, nem kell különböző köröket futni. Az áfa, a vállalkozói haszon és a közbeszerzési kiírások költsége is megtakarítható, tehát olyan jellegű megtakarítást tudunk elérni, ami házon belül marad – hangsúlyozta dr. Ferenczi Attila.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője kitért arra, hogy véleményük szerint költségvetési kényszer a cég létrehozása, ráadásul így gyorsabban teljesülnek majd a lakossági igények is.

– A kiszervezett tevékenységet visszahozzuk a Városgazdálkodási Kft.-be. És miért is? Azért, mert az a legfontosabb, hogy ezzel a céggel pénzt tudunk megtakarítani – emelte ki alpolgármestere. Hanó Miklós többek között jó példaként említette, hogy a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. bevételéből, 20 millió forintból téli gyermekmedencét tud építeni a város az Árpád-fürdőben.

Újabb pályázatok benyújtásáról is döntött a közgyűlés. Az egyik egy 807 millió forint összköltségű program, amelyből szolgálati lakások újulhatnak meg, játszóterek és kerékpárutak épülhetnek. Emellett lakossági támogatásokról is döntöttek.

– Az önkormányzat alkotott egy új rendeletet, ezek szerint azok a társasházak, illetve azok a lakástulajdonosok, akik az energiafelhasználás racionalizálása érdekében, illetve a megújuló energiahasználatának érdekében egy pályázati projektben részt vesznek, havi ezer forintos támogatást kapnak hét éven keresztül – mondta el Herczeg Tamás, a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese.

Hozzátette: fontos az is, hogy a közgyűlés odaítélte a „Kiváló Szociális Munkáért” kitüntetést, amelyet a Fövenyes utcai Idősek Klubjának nyugalmazott vezetője, Csatári Istvánné, és a pszichiátriai betegekkel foglalkozó Béthel Alapítvány kapott.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,