Jelnyelvet használó ügyintézők segítik a siketeket a megyei kormányablakokban

2018. szeptember 7. 16:03 | Kovács Andrea

A Békés Megyei Kormányhivatalból öten vettek részt olyan alapszintű jelnyelvi képzésen, amellyel a siket ügyfelek ügyintézését könnyítik.

 

 

Kozma Zoltán az útlevele miatt érkezett a békéscsabai kormányablakba. A méhkeréki férfi is olyan siket ügyfél, akinek jelnyelvet használó ügyintéző segített. Mint a jelnyelvi tolmács segítségével kérdésünkre kifejtette: nagyszerű dolognak tartja, hogy a siketek számára is van ilyen lehetőség, mert nem kell várni a tolmácsra, gyorsabb az ügyintézés.

Képíró Erzsébet 2011 óta dolgozik a kormányablakban ügyintézőként, és már évek óta tervezte, hogy elvégzi a jelnyelvi képzést. Mint mondta: nagyon örül annak, hogy lehetősége nyílt az alapképzés elvégzésre és képes segíteni a siket ügyfelek gyors és hatékonyabb ügyintézésében.

Az alapszintű jelnyelvi képzés a hatósági eljárások egyszerűsítését célzó pályázati program részeként valósulhatott meg – közölte érdeklődésünkre a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, Krizsán Anett. Hozzátette: az ügyintézők önállóan vállalt feladatként jelentkezhettek a tanfolyamra. A Békés Megyei Kormányhivatalból összesen öt ügyintéző vett részt ezen a képzésen és idén májusban szerezték meg azt a képesítést, amellyel már a legalapvetőbb ismeretekkel is rendelkeznek. Hozátette: fontosnak tartják, hogy a siketek minél gyorsabban és eredményesebben intézhessék ügyeiket, ezért további képzéseket is terveznek.

További programok »

FEL