Évet értékelt a Békés Megyei Kormányhivatal

2018. július 10. 18:33 | Varga Diána

A Békés Megyei Kormányhivatal elérte a 2017-ben kitűzött célokat – közölte Takács Árpád azon a Békéscsabán tartott sajtótájékoztatón, ahol a szervezet tavalyi tevékenyégért értékelte és az idén végrehajtandó feladatokról beszélt.

 

 

A Békés megyei kormánymegbízott mozgalmasnak, tartalmasnak és változásokkal teli évnek nevezte a tavalyit. Mint mondta, jelentős személyügyi és szervezeti változások történtek a kormányhivatalban. Kiemelte: 2017 elején 200 hatáskört csoportosítottak át a járási hivatalokhoz, csökkentették a megyei kormányhivatal létszámát mintegy 300-400 fővel, a főosztályok számát pedig 11-ről 7-re redukálták. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal betagozódott a kormányhivatalba, amelyet sikeresnek nevezett, az integrálást véleménye szerint a gazdálkodók nem vették észre. Egységes kérelmet közel 15 ezren adtak be 404 ezer hektárra, mintegy 32 milliárd forintos értékben.

Takács Árpád szólt arról, hogy megvalósult az egységes hatósági jogalkalmazás, így ugyanolyan eljárásrendben és módon döntenek a kormányhivatal valamennyi szintjén és területén. Közlése szerint több szakmai anyag is készült, kiemelte a rendőrséggel, a törvényszékkel, az ügyészséggel karöltve megalkotott gyermekvédelmi-gyámügyi protokollt, amely segíti az egységes jogalkalmazást. Mint mondta, növelték a hatóság reagálóképességét mind az ellenőrzés, mind az operatív munka tekintetében, például a rendkívüli élelmiszerláncbiztonsági események megoldása és az állati járványok kezelése érdekében, emellett bevezették a 24 órás készenléti rendet.

A kormánymegbízott arról is beszélt, hogy a kormányhivatal szakmai alapokon nyugvó és végrehajtó szerv, ennek érdekében elsődleges feladata, hogy a hatósági munka mellett a kormány társadalompolitikáját hajtsák végre. Mint mondta, ennek pilléreiként egységes, professzionális közigazgatásra, az önkormányzatokkal, a közép- és felsőfokú intézményekkel való szoros együttműködésre és a szakmai kamarákkal történő stratégiai partnerségre van szükség. Hangsúlyozta, hogy a megyei kormányhivatalban és a járási hivatalok 89 szervezeti egységénél 2017-ben több mint 1 millió 200 ezer ügyfél fordult meg és csaknem 900 ezer ügyet intéztek. A regisztrált álláskeresők száma mintegy 10 ezer főre csökkent.

 

Krizsán Anett és Takács Árpád. Fotó: V.D.

 

Kiemelte továbbá, hogy Békés megyében 11, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás van, ebből négy fejeződött be, hét pedig még folyamatban van. Rámutatott, hogy tavaly 11 középület újult meg 1,2 milliárd forintból, jelenleg folyamatban van a Szarvasi Járási Hivatal rekonstrukciója és az Orosházi Földhivatal energetikai korszerűsítése. Megnyílt a 14. kormányablak Füzesgyarmaton, többen pedig NAV munkaállomást nyitottak. A jövőbeni tervek közt említette, hogy Békéscsabán, év végéig új kormányablakot nyitnak a vasútállomáson, Mezőhegyesen pedig a megyében is egyedülálló agárigazgatási központot hoznak létre, ahol az okmányügyintézés mellett vidékfejlesztési és mezőgazdasági kérdéseket is rendezni lehet majd.

Takács Árpád beszélt arról is, hogy a középpontban ezentúl is a foglalkoztatás, a biztonság és a családok állnak annak érdekében, hogy tovább erősítsék Békés megyét, itt tartsák a lakosságot vagy arra ösztönözzenek, hogy az elvándoroltak hazatérjenek – ennek érdekében munkacsoportot hoztak létre. Ősszel megkezdődnek a közös érték az egészség programok, a cél, hogy a következő években valamennyi településre eljussanak szűrésekkel, felvilágosító programokkal, a sport fontosságára felhívó lehetőségekkel.

 

A kormányablak buszban minden szükséges felszerelés és személyzet is megtalálható. Fotó: V.D.

 

Július 10-én állították rendszerbe a kormányablak buszt is, amely a hátrányos helyzetű kistelepülésekre látogat majd. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatójának tájékoztatása szerint a jármű minden olyan felszereléssel rendelkezik, amely egy kormányablakban is megtalálható, így gyakorlatilag az összes, a kormányablakokban intézhető ügykört el tudják látni az eszköz segítségével. Közöte azt is, hogy a járási hivatalok vezetőinek jelzésére küldik majd egy-egy településre a buszt.

További programok »

Itthon

Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.
2022. augusztus 12. 19:39
FEL