Takács Árpád: Folyamatosan csökken a munkanélküliek száma Békés megyében

2020. március 10. 18:11 | Hidvégi Dávid

A Békés Megyei Kormányhivatal értékelte a 2019-es esztendőt, amelyen a folyamatosan javuló statisztikákat ismertették, illetve szót ejtettek a jövőbeli, állampolgárokat érintő változásokról. Folyamatosan csökken a munkanélküliek száma Békés megyében: már csak közel 11 ezren vannak állás nélkül, ez a szám 2011-ben meghaladta a harmincötezret.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott tartott beszámolót a 2019-es év eredményeiről. Takács Árpád elmondta, hogy tavaly 1 millió 428 ezer ügyfél fordult meg a kormányhivatal megyei szervezeti egységeinél, amely húsz százalékos növekedés 2018-hoz képest, amikor 1 millió 162 ezer főt szolgáltak ki. Tavaly óta több ügyfelet tudnak fogadni egy időben, hiszen új kormányablakot nyitottak Mezőhegyesen és a békéscsabai vasútállomáson. Az eddigi számok jól mutatták ezeknek a létjogosultságát, bár a vasútállomáson lévő irodához még hozzák szoknia a lakosságnak. Hozzátette: a megyeszékhelynek mindenképpen szüksége volt két kormányablakra. Tavaly mobilizált ügyfélszolgálat is működött a megyében, a kormányablakbuszokat 41 településen 2200 ügyfél vette igénybe. A megyében csökkent a várakozási idő, jelenleg átlagosan 12 percet kell várni az ügyintézésre, ez a szám Békéscsabán 8 perc 38 másodperc. 

A kormánymegbízott kiemelte: folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma. 2011-ben még több, mint harmincötezren voltak munkanélküliek, ez a szám 2020 márciusára lecsökkent közel 11 ezer főre. Takács Árpád hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatottak száma is egyre kevesebb, hiszen ők a munkaerőpiacon vállaltak állást. Tavaly a 2016-ban mért 16 500-ról 7500 főre csökkent a közfoglalkoztatottak száma, az idei cél a 6000 fő.

A KSH adatai szerint a 15 és 70 év közötti korosztályból jelenleg 150 ezren dolgoznak Békés megyében. A támogatások száma is nőtt, például az agrárgazdaságban 58,5 milliárd forint juttatást fizettek összesen a gazdáknak, ez az összeg korábban nem haladta meg az ötven milliárdot.

Ezen felül március 1-től új változások léptek életbe. Az építésjogi feladatkörök átkerültek az önkormányzatoktól a kormányhivatalhoz, illetve a hatósági döntésekkel szemben fellebbezni nem lehet, helyette peres eljárás indítható. A megyei állampolgárok ezentúl a Szegedi Törvényszék helyett a gyulaihoz fordulhatnak keresettel a felülvizsgálatért.  Tavaly 145 esetben fellebbeztek, amelyből mindössze 27 esetben kellett módosítani a kormányhivatal döntésén.

Az is cél, hogy a jövőben minden megyei településen elérjék, hogy a kormányhivatalhoz kapcsolódó ügyeket egyetlen épületben tudják elintézni az állampolgárok. Szeghalmon és Szarvason már sikerült ezt tető alá hozni, míg Sarkadon jelenleg is folyamatban van a beruházás, ahol korábban öt épületben látták el a feladatokat.

További programok »

FEL