A civil szervezetek fontosságát hangsúlyozták Békéscsabán

2020. szeptember 10. 13:25 | Gyemendi Réka

A civil szervezetekről tartottak országos tájékoztató rendezvényt szerdán Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatalban. Az eseményre ellátogatott Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár is, aki többek között ismertette, hogy október 12-én írják ki a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatait, melynek kerete már 9,3 milliárd forint lesz.

Szalay-Bobrovniczky Vince előadásában a civil területet érintő aktualistásokról számolt be a jelenlévőknek. Szavait azzal kezdte, hogy Békés megye teljesít a legjobban a megyék közül a NEA pályázatain.

– 2420 civil szervezet van a megyében bejegyezve, közülük 629 civil szervezet pályázott, ami 25,99%-os pályázati aktivitást jelent, ez országosan az első helyet jelenti Békés megye számára a 20 megyéből. A nyertesek összesen 394 millió forint támogatásban részesültek. A támogatottsági arány, vagyis az érvényes és nyertes pályázatok aránya 66,3% volt, ez országosan a második hely. 614 érvényes pályázatból 407 nyert, ez kiemelkedő arány – ismertette az adatokat.

A helyettes államptitikár hangsúlyozta: a civi szervezetek egyre jobb helyzetben vannak Magyarországon, hiszen egyre növekszik a kormányzati támogatottságuk.

– Elindult egy öt milliárd forint keretű falusi civil alap, aminek a pályázatai most zárultak le, az ötezer fő alatti települések nagyon sok lehetőséghez jutnak majd. Ezen túlmenően, október 12-én kiírjuk a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatait, ami az idei 7,7 milliárd forint után már egy 9,3 milliárdos keret lesz jövőre. Látható, hogy folyamatosan bővülő lehetőségeik vannak a civileknek – fogalmazott.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő azt emelte ki: Magyarországon körülbelül minden 150 emberre jut egy civil szervezet. Ismertette, hogy a '30-as években 9 millió alatti lakosságszámhoz képest 3 millió ember volt tagja valamilyen civil szervezetnek. Úgy fogalmazott, hogy ehhez képest a jelenlegi szám kevés, a kommunista- és az azt megelződő időszakhoz képest viszont sok. Hozzátette: azt soha nem mondhatjuk, hogy sok a civil szervezet, csak azt, hogy elegendő.

– A civil szervezetek olyan feladatokat látnak el, amelyek meghatározóak egy tásadalom fejlődése szempontjából és a helyi közösségek fejlődése tekintetében. Ez alatt azokra a közösségekre gondolok, amelyek a helyi társadalom, egy-egy település életét formálják. Évtizedekig dolgoztam a kulturális területeken és ott is megtapasztaltam azt, hogy mennyire intenzíven jelen tudnak lenni minden területen a civil szervezetek, amennyiben van a vezetőkben kellő elkötelezettség és motiváció – fogalmazott Herczeg Tamás.

 

 

Takács Árpád, Békés megyei kormánymegbízott elmondta, hogy a termet, melyben atájékoztatót tartották, Beliczey Miklósról nevezték el, aki Békés vármegye egyik legkiválóbb főispánja volt, és akinek nem csak az infrastrukturális fejlesztéseket köszönhetjük – mint az árvízvédelem, az öntözés, az agrárium fejlesztés vagy a békésszentandrási duzzasztó – hanem a civil szervezetekkel való bánásmód örökségét, szellemiségét is. A főispán ötéves regnálása alatt 18 egyletnek, egyesületnek volt a tagja vagy vezető tisztségviselője és mindegyikben aktívan részt is vett.

– Több, mint ezer civil szervezet van a megyében nyilvántartva és igen pezsgő civil élet van Békés megyében, Békéscsabán. Kiváló az együttműködés az önkormányzatok, a civil szervezetek, az országgyűlési képviselők és a kormányhivatal között. Ebben a megyében a dualizmus óta nem volt akkora fejlesztés, mint most. Ennek egyik oka, hogy soha nem látott támogatást kap a megye a kormánytól, a másik oka pedig, hogy mélyről indultunk. De úgy gondolom, hogy Békéscsaba, Békés megye ezt a hátrányt le tudja dolgozni – fogalmazott a kormánymegbízott.

 

 

A továbbiakban Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának főosztályvezetője tartott tájékoztatót a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2020. évipályázatairól, valamint a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázat tapasztalatairól, illetve a civil területet érintő jogszabályi változásokról. Őt Dr. Kisida Tamás, aMiniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának jogi referense követte, aki a civil szervezetek helyzetét mutatta be a legújabb statisztikai adatok tükrében. Végül Furka Ágnes, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának osztályvezetője tartott tájékoztatót a NEA 2020. évi normatív, illetve a 2021. éviösszevont és egyszerűsített pályázatairól gyakorlati bemutatóval.

A „CIVILINFO-NEA 2021” című országos tájékoztató rendezvényt az Egyensúly AE Egyesület, mint a Békés Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa rendezte.

Itthon

Bárányok születtek a köröstarcsai önkormányzati farmon

A bárányok nem hallgatnak a köröstarcsai önkormányzati farmon, hangos bégetéssel fogadják gondozóikat. A hangzavar néhány, szám szerint 13 éhes bari hangjával gyarapodott az elmúlt napokban. Kisbárányok születtek a gondoskodó kezek alatt. A szaporulat gyarapszik, hisz a következő időszakban még 19 vemhes anyajuhtól várnak bárányt.
2021. január 19. 17:04
FEL