A békéscsabai tagkórházat segítették a jótékonysági futóverseny résztvevői

2021. október 16. 14:02 | Papp Ádám Sándor

Első alkalommal rendezték meg szombaton délelőtt a Fuss és segíts jótékonysági futóversenyt Békéscsabán. Az eseményen közel 450-en álltak rajtvonalhoz, a nevezésekből befolyt összeget a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórháza számára ajánlották fel.

Az eseményt a Békés Megyei Kormányhivatal és a Gál Ferenc Egyetem közösen hívta életre, megköszönve a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórháza dolgozóinak a koronavírus elleni küzdelemben való helytállását, és támogatva a további védekezést.

Szombat délelőtt Békéscsaba főterén a gyermekek kezdték a futást, akik kor szerint 200, 300, 500 és 800 métert teljesítettek. Ezt követően álltak rajthoz 3, 6 és 12 kilométeren a felnőttek. A programra közel 450-en neveztek, közülük 100-an gyermekek – kezdte nyitóbeszédét a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. Takács Árpád kiemelte: a felsőoktatási intézménnyel való együttműködésük széleskörű, és a közös munkát egy új szintre emelték, miután egy jó cél érdekében döntöttek úgy, hogy futóversenyt szerveznek.

– Egy jótékonysági célú, jószolgálati munkát szeretnénk elvégezni. Így jött az ötlet, hogy Fuss és segíts, hiszen az elmúlt másfél évben a koronavírus ellen védekeztük és soha nem látott összefogás alakult ki Békés megyében az állami, az önkormányzati és a civil szervezetek között. Ezzel a rendezvénnyel üzenni is szeretnénk: bár itt vagyunk a negyedik hullám közepén, nem adjuk fel, számíthatunk egymásra, számíthatnak ránk. A mai esemény jelentőségét az is jól mutatja, hogy a legfiatalabb versenyző éppen elmúlt másfél éves, a legidősebb 66 éves, aki 6 kilométert vállalt. Tisztelet és köszönet érte – hangsúlyozta a behir.hu kérdésére Takács Árpád.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórháza orvosigazgatója köszöntetét fejezte ki mindenkinek, aki úgy döntött, hogy rajthoz áll és egy jó ügy érdekében fut. Továbbá hálát mondott azoknak, akik megteremtették a verseny lehetőségét.

– Valóban soha nem látott összefogás jött létre, a járvány eddigi szakaszaiban sem éreztük magunkat egyedül. A megyei védelmi bizottsággal, a Békés Megyei Kormányhivatallal szorosan együttműködve tudtunk dolgozni, tőlük folyamatos segítséget kapva. Nem szakadt meg az együttműködés a járvány alatt a Gál Ferenc Egyetemmel sem. Folyamatosan segítettek bennünket a megye, a város cégei, vállalatai különböző adományokkal és felajánlásokkal. Nem utolsó sorban magunk mögött tudhattuk a társadalom többségének erkölcsi támogatását is. Helyzetünk jelenleg is bizonytalan. Mint elhangzott, itt a negyedik hullám és nem tudjuk, hogy a közeljövőben mekkora terhelés hárul ránk, de azt látjuk, hogy a közeli napokban, hetekben növekedni fog. Csak bízni tudunk abban, ez olyan mértékű lesz, hogy továbbra is megfelelő szinvonalon tudjuk gyógyítani a covidos és nem covidos betegeket egyaránt. Ebben a helyzetben ezért is üdítő a mai rendezvény, hiszen rengeteg ember támogatását érezhetjük – emelte ki dr. Zsilák János.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A Gál Ferenc Egyetem rektora beszédében tiszteletét fejezte ki a kórház dolgozóinak tisztes helytállásukért. Emlékeztetett arra, hogy Gyulán a felsőoktatási intézmény ápolók képzését is biztosítja, akik a megye egészségügyi intézményeiben dolgoznak és dolgozhatnak a jövőben.

– Ez a mai nap arról szól, hogy itt, Békéscsabán, minél többen kipróbálhassák magukat, azok is akik korábban nem indultak futóversenyen, és ez egy jó közösségi élmény legyen számukra. Ezért fogadtuk örömmel a Békés Megyei Kormányhivatal hívását, hogy a Gál Ferenc Egyetem legyen partner a hosszú bezártság után. A mi intézményeinkben is, mint minden iskolában, a digitális oktatás nehéz félévei után végre találkozunk egymással. A személyes kapcsolatoknál nincsen fontosabb, és ha ez párosul a sporttal és a jótékonysággal, akkor elértük a célunkat – mondta dr. Kozma Gábor.

Az eseményen az is elhangzott, hogy szeretnének hagyományt teremteni a futásból. A nevezők száma is mutatja, hogy van igény a rendezvényre. A következő években mindig azokért fognak futni, akiknek szükségük van rá, vagy éppen azokért, akik előtt tisztelegni szeretnének.

 

EREDMÉNYEK:

3 km-es abszolút női: 1. Sztraczinszki Lili, 2. Mézes Virág Emese, 3. Balogh Julianna.

3 km-es abszolút férfi: 1. Körömi János Pál, 2. Árpási Zoltán Levente, 3. Hürkecz Márk.

6 km-es abszolút női: 1. Forján Petra, 2. Dusnok Mónika, 3. Újvári Zsuzsanna.

6 km-es abszolút férfi: 1. Zahorán Milán, 2. Vásárhelyi Zoltán, 3. Szántó Róbert.

12 km-es abszolút női: 1. Frankó Csilla, 2. Szekeres Mariann, 3. Tóth Zsuzsanna.

12 km-es abszolút férfi: 1. Larsai Gábor, 2. Tarczali Levente, 3. Gyóni Gábor.

12 km-es női váltó: 3. Névtelenek (Miklósik Enikő, Miklósik Réka, Túrz Réka, Barecz Magdolna), 2. Tűsarock csapat (Ambrusné Marosán Gabriella, Szűcs Ágnes, Kovácsovics Anett), 1. Tokai Lívia csapat (Tokai Lívia, Hegedűs Barbara, Sztraczinszki-Soós Andrea, Zsótérné Edit).

12 km-es férfi és vegyes váltó: 3. Jani és az angyalok (dr. Leszkó Diána, Petneházy Krisztina, Vicziánné Kovács Ágnes, Maklik János), 2. Kopp U14-es fiúk (Recski Levente, Szűcs Albert), 1. BCSASC öregfiúk (dr. Kovács Mihály, Komáromi László Tamás, Kiss Lajos, Szalai András).

Galéria

További programok »

FEL