Együttműködés a BRSE, a Kormányhivatal és a felsőoktatási intézmények között

2023. október 18. 17:20 | Papp Ádám Sándor

Partnerségi szerződést kötött a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület, valamint a BRSE és a Gál Ferenc Egyetem, a Kodolányi János Egyetem, továbbá a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szerdán, a Kormányhivatal Tomcsányi termében.

Dr. Takács Árpád, Békés Vármegye főispánja az eseményen elsőként arról beszélt, hogy a kormányhivatal az elmúlt években fontos felsőoktatási megállapodásokat kötött a vármegyei intézményekkel. Kiemelte: új utakat kell találni ahhoz, hogy tovább csökkenjen a térségből való elvándorlás, illetve jövőbe mutató, lakosságmegtartó intézkedések szükségesek. A főispán elmondta, hogy így találtak rá a Békéscsabai Röplabda Sportegyesületre, melynek céljai hasonlóak a kormányhivatal törekvéseihez

– Célunk, hogy azok a fiatalok, gyerekek, akik a város különböző közintézményeiben tanulnak, itt maradjanak, sportoljanak, dolgozzanak és itt válasszanak felsőoktatási intézményt. A választás lehetősége adott az együttműködési megállapodás aláírása után. A műszertani központ műhelymunkát is feltételez, tudományos kutatásokat, továbbá a Békés Vármegyei Kormányhivatal Tudományos Tanácsán belül létre fogjuk hozni a sporttudományi szekciót is, amelybe az egyetemeken túl fel fogjuk kérni a Békéscsabai Röplabda Sportegyesületet mint zászlóshajót, továbbá a többi vármegyei sportegyesületet is, akik részt akarnak venni ebben a munkában – fogalmazott dr. Takács Árpád.

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke arról beszélt, hogy véleménye szerint szembe kell menni azzal a pesszimista közhangulattal, hogy ebből a térségből csak elmenni érdemes. Baran Ádám véleménye szerint megéri Békés vármegyében, Békéscsabán maradni, hiszen több területen van lehetőség megtalálni a kiugrási pontot. Példaként említette azt, hogy a BRSE "vidéki" klubként zsinórban öt alkalommal zárta aranyéremmel az Extraliga küzdelmeit, majd megtörve a hazai trendet, nemzetközi porondon is sikereket ért el. Hozzátette: az eredmények mellett folyamatosan fókuszban tartják az utánpótlásképzést, melynek eredményeként 2020-ban megépült a Békéscsabai Röplabda Akadémia.

– A mai napon ezen együttműködési aláírásával egy nagyon fontos lépést teszünk az újabb mérföldkő eléréséhez. Ez nem más, minthogy módszertani központ és államilag akkreditált akadémia nyissa meg kapuit Békéscsabán – hangsúlyozta az elnök.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere nagy eredményként könyvelte el, amikor három évvel ezelőtt megnyitotta kapuit a Békéscsabai Röplabda Akadémia, ahol minden nap több pályán, sok fiatal sportol a szakképzett edzők segítségével. Véleménye szerint a csabai röplabdázás több példaértékű sportolót adott a városnak, a fiataloknak pedig szeretnének életpályamodellt kínálni azzal, hogy az élsport és az oktatás megfér egymás mellett is.

Bögöly Gyula, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület együttműködése a kormányhivatallal és a felsőoktatási intézményekkel inspiráló lehet az ország számos röplabda klubja számára. Kitért arra, hogy a hazai szövetség dolgozik a sportág további fejlődésén, példaként említette azt, hogy a 2024/25-ös szezontól amerikai példára egyetemi bajnokságot indítanának.

Galéria

 

További programok »

FEL