Hordjon össze minél több zöldséget a tányérjára

2024. augusztus 21. 16:49 | Csiffáry Zsuzsanna

Minden zöldség egészséges és szüksége van a szervezetünknek rájuk. Édesanyák, nagymamák nemhiába mondogatják sokat az asztalnál: "a zöldséget is tessék megenni". Cikkünkben a zöld színű zöldségeket vesszük górcső alá.

Az olyan szép szavak, mint a karotin, flavonoid, klorofill – kémiailag nitrogénmentes gyűrűs vegyületek, glikozidok formájában rejtőznek el egyes növényekben. A zöldségeink színeiért ők a felelősek. Több forrást végigolvasva, az ember már "önképzés" szintjén is eljuthat arra a gondolatra, hogy a zöld zöldségek, gyümölcsök rendkívüli hatással bírnak. A klorofill nem más mint egy zöld pigment, amely a levél színét adja. A legtöbb klorofill a zöld színű zöldségekben található, mint a káposzta, saláta, kelkáposzta, levélzöldségek, petrezselyem. Jelentős a csalán, a búzafűlé és az algák klorofilltartalma is. A klorofill áldásos hatásai közé tartozik, hogy szabályozza a koleszterinszintet, antioxidáns, segít a vérképzésben, energizál. Segít a sebgyógyulásban, a kalcium felszívódásában.

 

Kép: Behir.hu

 

A zöldségeink olyan nélkülözhetetlen elemekkel látnak el bennünket, mint például a folsav, kálium, a már említett klorofill, K-vitamin, szulforafán és vas. 

Folsavat a spenót, zöldbab, kelbimbó, brokkoli, káliumot cukkini, spenót, kelkáposzta, kelbimbó; klorofillt petrezselyem, spenót, mángold, kínai kel; K-vitamint káposzta, bazsalikom, zöldborsó, zöld spárga; szulforafánt kelbimbó, brokkoli, kelkáposzta, káposzta; vasat a medvehagyma, bazsalikom, sóska, zöldborsó tartalmaz. 

Nézzünk meg három ásványianyagot és vitamint, miért is jó ha ezeket esszük?

 

Folsav

Ez a vízben oldódó vitamin (B9) komoly szerepet játszik a sejtosztódásban, a fehérvérsejtek, a vörösvérsejtek és a vérlemezkék képzésében. Terhesség alatt nélkülözhetetlen vitamin. A leveles zöldségekben található meg leginkább, erre utal a neve is, mely a latin folium szóból ered, melynek jelentése levét. Javítja a vas felszívódását is, így igazán hasznos a bevitele, ha vashiánnyal is küszködünk. Szerencsére ezekben a növényekben mindkettő előfordul: kelbimbó, brokkoli, spenót, sóska, zöldbab.

 

Kálium

Az idegszövetek, az izomszövetek működése, a vércukorszint kordában tartása, a gyomorsav termelődése, a folyadék egyensúly fenntartása mind-mind függ a megfelelő mennyiségű kálium jelenlététől a szervezetben. Szerencsére rengeteg ételünk tartalmazza, így a hiányától általában nem kell tartanunk. A zöld növények közül a kelbimbó, a cukkini, a spenót és a kelkáposzta is szuper kálium-forrás.

 

K-vitamin

Az elsősorban a véralvadáshoz, a csontképzéshez és a sejtnövekedéshez szükséges K-vitamin olyan fontos, hogy még az újszülöttek számára is felírják, mivel az anyatej nem tartalmazza. Általában egészséges étrend mellett nem fordul elő a hiánya ennek a zsírban oldódó vitaminnak. Hogy biztosra menj, rendszeresen szerepeljen az étrendedben a borsó, a káposzta, a bazsalikom vagy az éppen most szezonális zöld spárga.

 

Fotók: pexels.com

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

További programok »

FEL