Hivatalosan is megnyitották a 22. Gyulai Pálinkafesztivált

2022. szeptember 16. 11:03 | D. Nagy Bence

A szeptember 15-e és 17-e között zajló fesztiválon a pálinka mint hungarikum és a magyar gasztronómia kapja a főszerepet.

Csütörtökön 17:30-tól a 100 éves cukrászdától induló "Lovagrendek felvonulásával" vette kezdetét a 22. Gyulai Pálinkafesztivál. A hivatalos megnyitóra az esti órákban került sor, ahol a szervezők mellett megyei és országos közjogi méltóságok is felszólaltak.

– A 22. fesztivál kapcsán azt hiszem elmondhatjuk, hogy Gyula valóban a pálinka fővárosa. Innen indult a pálinka hódító útjára – fogalmazott Bora Imre fesztiváligazgató, akit Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke követett. 

– Az Agrárkamara jelentős feladatai közé tartozik a nemzeti értékek, így a pálinka népszerűsítése is. Ezért is fontos számunkra, hogy együtt lehetünk jelen ezen az eseményen, ahol közös élménnyé válhatnak a legfinomabb párlatok – emelte ki Kozsuch Kornél.

– Gyula nemcsak a pálinka fővárosa, de gasztronómiai, turisztikai és az Airbus idetelepülésével ipari központ is, nem mellékesen pedig az egykori vármegye központja, így Gyula szerepe az ország szempontjából is nagyon fontos –foglalta össze Takács Árpád, Békés megye főispánja.

Galéria

A megjelenteket Gyula polgármestere, Görgényi Ernő is köszöntötte.

– A pandémia számos szektort érintett érzékenyen, de közöttük is a rendezvényszervezők küzdenek a legnagyobb kihívásokkal. Éppen ezért illeti hálás köszönet Bora Tímeát és Bora Imrét, akik időt, pénzt és energiát fektettek abba, hogy ma együtt lehessenek Magyarország legjobb pálinkafőzdéi, és természetesen az idelátogató vendégek is. A pálinkafesztivál tehát létezik és létezni is fog, ahogyan Gyula városa is nyitva van és nyitva marad a téli hónapokban is – mondta el a városvezető.

– 2000-ben a pálinka még messze nem ott szerepelt a hungarikumon értékrendjében, mint ahol ma van, éppen ezért fogadtuk nagy örömmel, amikor a bizottság valódi hungarikummá nyilvánította a hazai pálinkát. Az is nagy öröm, hogy sok kiváló pálinkafőzde van jelen Gyulán, akik révén ismét megszülethet a Nemzet Összetartozás Pálinkája – idézte fel a kezdeteket Kovács József, a térség országgyűlési képviselője.

– A pálinka nemzeti italként összeköt. Erre büszkék vagyunk, ahogyan magyarságunkra is. Hiszem azt, hogy ezek az összejövetelek, ez az összetartozás ad nekünk erőt túljutni minden nehézségen. Tudnunk kell élni, tudnunk kell élvezni az életet, ahogyan ma is – zárta a köszöntők sorát Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, aki egyben a fesztivált is megnyitotta.

A rendezvény során pénteken többek között Gazda és a pálinka a konyhában címmel zajlik gasztronómia eszmecsere Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével. A délután folyamán a Brillante - 2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny ünnepélyes eredményhirdetésére kerül sor. Szombaton a Nemzeti Összetartozás Pálinkáját öntik össze, majd Pálinka Ízutazás címmel a nemes párlat és a hazai gasztronómia összekapcsolódásáról szóló előadást tartanak.

További programok »

Itthon

Ha nevünket feledik... – Emlékséta a csabai botlatókövek nyomában

A Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a Holokauszt 80 emlékév alkalmából emléksétát szervezett vasárnap délelőtt. A Békéscsabai botlatókövek nyomában címmel megtartott eseményen a holokauszt helyi áldozatainak emléke előtt adóztak a résztvevők.
2024. június 16. 16:00
FEL