Idén is elkészítették a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás pálinkáját

2020. szeptember 18. 10:43 | behir

Magyarországi és határon túli párlatokból készítették el a „Kárpát-medencei nemzeti összetartozás pálinkáját” szeptember 17-én Gyulán, a városháza kertjében. A ceremónián Kovács József országgyűlési képviselő, Takács Árpád kormánymegbízott, Görgényi Ernő polgármester, Kulcsár László, a NAK Békés Megyei Igazgatóságának elnöke és Bora Imre, a Gyulai Pálinkafesztivál igazgatója vett részt.

Bora Imre elmondta: három éve döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy olyan szimbólumot, amely a nemzeti összetartozást erősíti és hirdeti. Kulcsár László kifejtette: soha nem volt ilyen fontos a nemzeti összetartozás, mint ezekben a nehéz időkben.

Kovács József gratulált a gyulai városvezetésnek azért, hogy a fürdőváros is bekerült a 11 turisztikai térség közé. Az esemény kapcsán elmondta, Gyulán komoly hagyományai vannak a pálinkafőzésnek, hiszen 300 évvel ezelőtt a környék első pálinkafőzőjét Harruckern János György építette.

Takács Árpád kormánymegbízott aláhúzta: az összetartozás italának különleges üzenete van, azt hirdeti, hogy ragaszkodunk azokhoz a tradícióikhoz, amelyeket az elmúlt háromszáz évben hoztunk magunkkal.

Görgényi Ernő kifejtette: a Gyulai Pálinkafesztivál egyik jelentősége a város turisztikai fejlődésében érhető tetten, a fesztivál sikerét pedig az alapozta meg, hogy értékteremtő jelleggel is bír. Kifejtette: az összetartozás pálinkája azt jeleníti meg, hogy a Kárpát-medencében mindenhol készítenek minőségi pálinkákat minőségi gyümölcsből, a magyar ember pedig bárhova megy, mindenhol fogyaszthatja ezt a minőségi italt.

A ceremónia végén összeöntötték a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás pálinkájához felajánlott párlatokat. Az italt Kovács Péter római katolikus esperesplébános szentelte meg. A sorszámozott és díszes palackba töltött pálinkából mások mellett a közjogi méltóságok kapnak ajándékba.

Forrás: Gyulai Hírlap

További programok »

Hírek videóval

FEL