3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

2024. május 19. 15:06 | Such Tamás

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.

A kezdés előtt egy jó negyedórával még sokan csipáikat kapargatva, harmadik kávéjukba kapaszkodva, de leginkább hátbaveregető jókedvvel örültek egymásnak. Egy ilyen dzsemborin hamar fölfele görbül a száj; talán a Főzz és Segíts! egyik nagy erénye, hogy nem vérre megy játék, ergo nincs győztes, nincs vesztes, csak a közös együttlét és az öröm, hogy mindenki segíthet.

Oszlács Norbert (Oszi), a rendezvény címzetes hangja köszöntőjében elmondta, a program megálmodói egy olyan rendezvényt kívántak életre hívni, mely a pálinkafesztiválon belül a nemzeti összetartozást erősíti, a hungarikumokon keresztül egy gasztronómiai eseményt valósít meg, illetve karitatív módon közösségi összefogással támogat egy nemes célt. Minden csapat 50 ezer forintos nevezési díjjal támogatja a Kádas György Alapítványt és a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesületet.

 

Závogyán Magdolna – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

– A szeretet egyik legfontosabb megnyilvánulási formája a gondoskodás – fogalmazott Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, egyben a rendezvény fővédnöke. – Ha a gondoskodás a szeretet megnyilvánulása, akkor az ételkészítés, a főzés-sütés a gondoskodás egyik legelemibb módja. A család táplálása, a rokonok, barátok, közösségek megvendégelése mind a gondoskodás ősi, velünk született ösztönéből fakad. Úgy gondolom, a rendezvény szervezői bátor emberek; főleg azért, mert felvállalják a küldetést és az ügyet, melyben hisznek.

Bora Imre fesztiváligazgató elmondta, tavaly, a kormányhivatal megkeresésére büszkén csatlakoztak, hogy megszervezzék ezt a rendezvényt, hiszen mint vállalkozó tisztában van vele, hogy minden nemes cél támogatása nagyon nemes ügy. Bízik benne, hogy jövőre még több csapat nevez; az álom szám a százas!

– A legnagyobb öröm olyan civil szervezeteket támogatni, akik a hétköznapok során is azoknak segítenek, akik igazán rászorulnak: gyulai sérült embereknek – fogalmazott Görgényi Ernő Gyula polgármestere. Hozzáfűzte, az utolsó pillanatban találta meg a tavalyi kötényét, így ismét beállhat a gyulai polgármesteri hivatal csapatába kuktának.

 

 

Takács Árpád, Békés vármegye főispánja megemlítette, újdonság a rendezvényen, hogy meghívták a Békéscsabai Szlovák Kisebbségi Önkormányzatot, a Gyulai Országos Román Önkormányzatot és a Gyulai Német Nemzetiségű Önkormányzatot. Hiszen egyedül az országban, talán Békés vármegyében él együtt békében hét nemzetiség.

Elmesélte, a tavalyi rendezvényt követően a felesége az alábbi sorokat posztolta ki a Facebookra: „Három csodás nap, egy csodás délelőtt, amikor jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni, sokat nevetni, segíteni és összetartozni.”

Majd Oszi kiadta az ukázt: „Főzésre fel!”, és meggyúltak a tüzek.

Ahogy körbe-körbe sétáltam a csapatok közt, megtudtam, mindenki titkos recepttel dolgozik, mert az a tuti. Noha többek között íratlan szabály volt, hogy gyulai kolbászt kell a paprikás krumpliba főzni, de mintha a csabai szlovákok egy kicsit – talán – tótkomlósi vagy csabeni kolbásszal is megszédítették az étküket. Végül is a végeredmény számít.

 

Galéria

 

A Kamra (szakács)mesterei a jótékonysági rendezvényen pluszban gálánskodtak: egy gázzsámollyal segítették ki a gyulai románokat. Majd Tóth Tamás, az Irodai Olimpikonok főszakácsa, mit Irodai Olimpikonok, az egész kormányhivatal főszakácsa elárulta, az alaphoz füstölt zsírszalonnát és a kolozsvári szalonnát is használ.

Takács Árpád a paprikáskrumpli készítésnél kizárólag az AS-re esküszik, azaz az Ahogy Sikerülre. A mellettünk lévő hír6-os standnál öröm volt nézni, ahogy Huszár MCC János ugyanolyan szakértelemmel vágja a paradicsomot, mintha vagy ötszáz burpee-t (négyütemű fekvőtámaszt) csinálna.

A milyen PH-értékű a kolbászuk?, kérdésemre Görgényi Ernő, a PH csapat egyik kuktája azt válaszolta, semleges. A NAK-osok titka pedig az, hogy a főzés előtt inni kell egy pálinkát, és ha nem segít, akkor még egyet. A Fiatal gazdák szerint a titok: a gyermeki kéz.

– Sokan azt vallják, hogy a paprikás krumpli egyszerű. De nem egyszerű, hanem nagyszerű, mert egy közösségben készül” – summázta Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács a rendezvény sava-borsát.

 

További programok »

FEL