Pálinka nélkül nincs magyar gasztronómia – látványfőzés a pálinkafesztiválon

2023. május 27. 20:40 | Hidvégi Dávid

Gazda és a pálinka a konyhában címmel rendeztek látványfőzést a Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton. Immár ötödik alkalommal vegyítették valamelyik gyümölcsünk párlatát a gasztronómiával, idén a meggyre esett a választás.

A látványfőzés célja, hogy minőségi, magyar alapanyagokat felhasználva bemutassák a helyi kistermelőket, ezzel is segítve a vidék gazdaságát és a magyar családokat. A szervezők minden évben más gyümölcs párlatát adják hozzá az ételekhez, volt már barack-, szőlő-, szilva- és almapálinka is, idén a meggyre esett a választás.

– A meggy még közelebb áll a gasztronómiához. Nemcsak étkezés előtt vagy után fogyasztjuk a pálinkát, hanem ételbe is tesszük. A mai alkalommal szarvassal, pulykával, csirkével készítünk ételeket. A pálinka desszertnél is jó, jelen lehet, például meggylekvárban kikeverve egy kis meggy pálinkával, császármorzsával vagy tejes pitében – mondta kérdésünkre Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács.

A program hozzájárul ahhoz is, hogy a kiváló magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek értékesítése helyben történjen azáltal, hogy a látogatók megismerik az alapanyagok beszállítóit a rendezvényen.

 

 

– Nagyon fontos a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára az, hogy a magyar alapanyagokat, akár a zöldségeket, akár a húsokat, pálinkákat hirdesse és népszerűsítse. Most Békés vármegyei alapanyagokat, pulykahúst, zöldségeket és mályvádi sonkát használunk fel. Nagyon örülünk, hogy ezt majd mind megtudjuk kóstolni közösen – emelte ki Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke, aki saját készítésű meggypálinkáját használta fel a főzésnél.

A látványfőzés 4 blokkból állt, mindegyikben két étel készült, amelyet a látogatók meg is kóstolhattak. A MAGOSZ elnöke elmondta: a pálinkafesztivál értékmegőrző és -teremtő program, amely a régi hagyományokat átmenti a 21. századba.

 

 

– A pálinkafőzés szabadsága megilleti az embereket és az emberi kreativitás az, amely a felszínre hozta a múltban még meglévő tudást. Ehhez a mostanit hozzáadva, csodálatos, magyar érett gyümölcsökből fantasztikus pálinkákat készítenek az emberek. Mindenki azt hitte, hogy ez nem sikerül majd, de tökéletesen sikerült és a fesztiválon olyan pálinkákat lehetett kóstolni, amelyek a világon mindenhol vezető italok lennének – hangsúlyozta Jakab István.

Gyula a pálinka fővárosa, hiszen ebben az évben immár a 23. fesztiválnak adott otthont. A több mint két évtizede életre hívott fesztivál volt az első, amely felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését.

 

 

– Azt gondolom a magyar pálinka csodálatos. Természetesen nem csak pálinkáról szól a három nap, hanem a gasztronómiáról, a családi napról, a főzésről és azokról a kézműves kiállításokról, amelyek elengedhetetlen hozzátartozói minden egyes fesztiválnak – fogalmazott Bora Imre fesztiváligazgató.

A pálinka 2013-ban az első között került be a hungarikumok közé, amelyre a fesztivál szervezői méltán büszkék. A magyar gasztronómia ma már nem képzelhető el a gyümölcspárlat nélkül.

 

Galéria

További programok »

Gyula

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL