Jótékonysági főzés és közösségi adománygyűjtés a koraszülöttek támogatására

2023. május 11. 18:07 | Kovács Andrea

"Főzz és Segíts" elnevezéssel első alkalommal tartanak jótékonysági főzést a Gyulai Pálinkafesztiválon. Május 28-án délelőtt 30 csapat készít majd gyulai kolbászból paprikás krumplit. A csapatok nevezési díjából összegyűlt mintegy 1,5 millió forinttal a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványt támogatják. A szervezők az alapítvány támogatására online közösségi gyűjtést is indítanak az eseményhez kapcsolódóan.

A Békés Vármegyei Kormányhivatal három évvel ezelőtt hozta létre a "Fuss és segíts" elnevezésű rendezvényét, amelyet minden évben október második vasárnapján rendeznek meg Békéscsabán, a Szent István téren.

– Azon gondolkodtunk, hogy milyen további jótékonysági, társadalomszervező tevékenységet tudnánk létrehozni és akkor jött az ötlet, hogy a Békés megyei közfoglalkoztatásban termelt értékekre alapozva, egy hungarikumra épülő fesztiválon tartsunk egy olyan rendezvényt, amelyen kifejezzük a családok, a gasztronómia, az összetartozás és a jószolgálati segítés fontosságát. Gyulán, a pálinkafesztiválon, gyulai kolbász felhasználásával, különböző önkormányzatok támogatásával szervezünk egy jótékonysági főző eseményt. Nem versenyről van szó, ez egyelőre egy meghívásos rendezvény, de a jövőben szeretnénk az egész megyére kiterjeszteni - mondta el kérdésünkre Békés vármegye főispánja.

 

dr. Takács Árpád főispán

 

Dr. Takács Árpád hozzátette: a jótékonysági rendezvény legfőbb célja a koraszülöttek támogatása, a Gyulán működő Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány pedig olyan munkát végez, amely nélkülözhetetlen, létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. 

– Azt hiszem, hogy kifejezzük ezzel a ott dolgozók irányába a megbecsülésünket, próbáljuk fejleszteni az infrastruktúrájukat, hozzájárulni a képzéseikhez és a működésükhöz. A jótékonysági főzésen résztvevő csapatok nevezési díjaiból befolyt 1,5 millió forint felajánljuk az alapítványnak, és a csütörtökön induló online kampányon keresztül szintén körülbelül ugyanilyen összegre számítunk, amely összességében egy nagyon komoly támogatás – tette hozzá.

 

dr. Takács Árpád főispán

 

Az I. Főzz és Segíts elnevezésű rendezvényen egy hagyományos magyar ételt, paprikás krumplit főznek majd a csapatok.

– A szükséges alapanyagokat, a hagymát, a paradicsomot, a paprikát és a burgonyát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazzgatósága biztosítja majd erre az alkalomra. Nagyon fontos volt számunkra, hogy a magyar gazdák, a Békés megyei termelők által előállított alapanyagból készüljenek az ételek – tájékoztatott Kozsuch Kornél , a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei elnöke. 

 

Kozsuch Kornél

 

A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének legfőbb célkitűzése, hogy támogassa a magyar értékeket, a hungarikumokat mind hazai, mind nemzetközi rendezvényeken.

– Gyula idegenforgalma mellett gasztronómiai szempontból is méltán híres. A pálinka a hungarikumok között, a mezőgazdaság és az élelmiszer kategóriában előkelő helyet foglal el, csakúgy, mint a gyulai kolbász. A gyulai pálinkafesztiválon rendezendő jótékonysági főzésen pedig ezek az értékek együtt lesznek jelen – fogalmazott Prohászka Béla, a szövetség alelnöke.

 

Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány

 

A Gyulai Pálinkafesztivál igazgatója hangsúlyozta: folyamatosan azon dolgoznak, hogy rendezvényeikkel jótékonysági küldetést is végrehajtsanak, ez pedig a most eseményen is megtörténik. Bora Imre reméli, hogy nagyon sok érdeklődő lesz és bízik abban, hogy nagyon komoly támogatást tudnak majd adni a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványnak.

 

 

A jótékonysági főzés, május 28-án vasárnap, mintegy 30 csapat vesz majd részt, minden csoport 50 főre főz majd paprikás krumplit, hungarikum gyulai kolbásszal. Az ételeket délben a rendezvényre látogatók is megkóstolhatják, a családi nap részeként pedig a szervezők számos programmal, érdekességgel is várják az érkezőket.

Az "I. Főzz és Segíts Jótékonysági Főzés" esemény online közösségi adománygyűjtéséhez ide kattintva lehet csatlakozni.

 

További programok »

FEL