Hagyományt teremt a kormányhivatal – jövőhéten újra jön a „Főzz és segíts!”

2024. január 19. 18:35 | Hidvégi Dávid

A „Főzz és segíts!” – farsangi forgatag elnevezésű rendezvénnyel, valamint az évindító agrárvidékfejlesztési és élelmiszerlánc-biztonsági tanácskozással kapcsolatban tartott közös sajtótájékoztatót a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatósága pénteken. A jótékonysági főzést másodjára rendezik meg január 25-én.

A rendezvényt Békés vármegye főispánja az előző év agráriumának értékelésével kezdte, kiemelve, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóságával már 2017 óta működnek együtt. Dr. Takács Árpád hangsúlyozta: 2023 a rekordok éve volt, hiszen Békés vármegyében több mint 14 ezer gazda igényelt egységes támogatást 99,3 milliárd forint összegben, ami jelentős emelkedés a 2022-es 63 milliárd forinthoz képest.

– Ebből 45 milliárd forintot fizettünk ki közvetlen támogatások címén, 40,7 milliárd forintot pedig vidékfejlesztésként és 12,5 milliárd forintot nemzeti támogatásra, valamint 880 millió forintot belpiaci intézkedésre fordítottunk. A vidékfejlesztési jogcímek alapján megújultak a vármegye különböző településein az utak, zöldterületek, templomok, kerékpárutak, játszóterek és a közétkeztetés konyhái, valamint gyarapodtak a helyi vállalkozások. Jelentősen nőtt az erdőtelepítési támogatások összege is, 2023-ban több mint 315 millió forintot fizettünk ki. Békés vármegyében egyébként 28 050 hektár erdő található – fogalmazott.

A főispán ismertette: 2022-ben soha nem látott kárenyhítési kérelem érkezett a kormányhivatalhoz a történelmi aszály miatt, szám szerint 7200 bejelentés, ami 34 136 parcellát, azaz 205 654 hektárt érintett, ami a vármegye termőföldjeinek csaknem a fele. Úgy fogalmazott: 2023-ban az aszály nem folytatódott tovább, mert csupán 577 kérelem érkezett 13 ezer hektárra. Kiemelte: a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek a GMO-mentesség megtartására, mert hozzá kell járulniuk az egészséges és fenntartható táplálkozáshoz. Mint mondta: Békéscsabán vetőmag labor működik, amely 22 155 darab vizsgálatot végzett az elmúlt évben, hazánk vetőmagjainak 40 százalékát itt ellenőrzik. A rizs-fonálférget egyedül a békéscsabai labor ellenőrzi.

Dr. Takács Árpád ezután áttért a következő rendezvényük ismertetésére a „Főzz és segíts!” – farsangi forgatagra, amelyet szeretnének állandó hagyománnyá tenni. Idén január 25-én, csütörtökön tartják meg az eseményt Békéscsabán, ezzel párhuzamosan a Pálinkamúzeumban az évindító agrárvidékfejlesztési és élelmiszerlánc-biztonsági tanácskozást tartják meg.

 

 

– A rendezvény ötlete a kormányhivatal társadalmi-szervezési funkciójából ered, amit először a tavalyi Gyulai Pálinkafesztiválon tartottunk meg. Januárban és februárban kevés a gasztronómiai, turisztikai rendezvény, így ebben az időszakban szeretnénk hagyományt teremteni. Az eseményen hat nemzetiség mutatkozik majd be hagyományaival és gasztronómiájával. Idén a fánkkészítés kapja a főszerepet. Az elkészült ételeket olyan szociális intézményekbe szállítjuk majd ki, ahol gyermekek vannak – zárta gondolatát a főispán.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóságának elnöke beszédének elején azt emelte ki, hogy az előző évben ugyan megfelelő mennyiségű csapadék esett és tűrhető volt a terménymennyiség, a gazdák ennek ellenére nem kaptak elegendő pénzt. Kozsuch Kornél hozzátette: éppen ezért fontosak a támogatások, amik hozzájárulnak a gazdák éves jövedelméhez. Hangsúlyozta, hogy a gazdatársak az országban a legnagyobb mértékű előleget és részkifezetést kapták meg, amelyből a falugazdászok jelentős szerepet vállaltak, mivel a 14 ezerből 8600 kérelem hozzájuk köthető. Elmondta, hogy tavaly a Magyarok Kenyere programban Békésből 400 tonna búzát szállítottak a malmokba, amelyből lisztadomány készült.

– Amikor felmerült az idei tematikája a "Főzz és Segíts!" rendezvénynek, egyértelmű volt számunkra az, hogy a Magyarok Kenyere programban Békés vármegyében összegyűlt megőrölt búzából készüljön el a farsangi fánk – emelte ki. Hozzátette: még maradt a finomliszt adományokból, amiket majd civil szervezetek között osztanak szét a jótékonysági rendezvényen.

Idén is a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnökének koordinálásával készülnek majd az ételek az eseményen. Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács köszönetet mondott az agrárkamarának és a kormányhivatalnak, amiért folyamatosan ellenőrzi az élelmiszereket, hiszen enélkül nem lehet jó minőségű ételt készíteni.

– 50 kiló lisztből, 25 liter tejből, 3-4 kiló élesztőből és legalább 20 kiló baracklekvárból készül majd a farsangi fánk. Nagy mennyiség lesz, ezért innen is invitálnám a vendégeket arra, hogy jöjjenek el és kóstolják meg – hangsúlyozta.

További programok »

Itthon

Folyamatos a vihar utáni takarítás és a helyreállítás az orosházi kórházban

Megerősített személyzettel és nagy teljesítményű gépekkel takarítják és fertőtlenítik az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet helyiségeit. A július 17-én, szerda délután Orosházára lecsapó vihar és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen beázott az intézmény. Az érintett szakrendelések átszervezése megtörtént, csütörtök reggel minden rendelés elindult, a betegellátás folyamatos.
14:13
FEL