„Hideg vízben fürdetett gondolatok”: Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

2019. április 2. 20:08 | Vágvölgyi Nóra

A Békés Megyei Könyvtár évtizedek óta igyekszik minél közelebb hozni a fiatalokhoz az irodalmat. A rendhagyó irodalomóra című programsorozat is ezt a célt szolgálja, melynek ezúttal Takács Bence televíziós műsorvezető, előadóművész volt a vendége, aki arra vállalkozott, hogy a diákoknak is bemutassa a költészet gyöngyszemeit.

 

 

A Békés Megyei Könyvtár már számos alkalommal mozgatta meg a fiatalokat. A bibliotéka munkatársai ezúttal a költészet napjához kötődve szervezték meg a legújabb rendhagyó órát, mert mint mondják: a vers ma is kedvelt irodalmi műfaj.

– Olvasóink ma is éppúgy szeretik a verseket, mint régen, persze mi is igyekszünk felhívni a könyvtárlátogatók figyelmét erre a szerteágazó műfajra. Idén is részesei leszünk a költészet napja alkalmából rendezett versfolyamnak és a mai előadáson is a verseké a főszerep – tudtuk meg Lukoviczki Annától, a könyvtár igazgatóhelyettesétől.

Ugyan az udvarlás titkát nem ismerték meg a békéscsabai középiskola tanulói a megyei könyvtárban, de számos, a témát körbejáró költemény hangzott el Takács Bence tolmácsolásában. A testnevelés szakon végzett televíziós műsorvezető, előadóművész harmadjára látogatott el a megyei könyvtárba, hogy a fiatalokat érdeklő témákat versbe szedve mondja el.

A költészet iránt hatéves kora óta rajongó műsorvezető – osztva a könyvtárosok véleményét – hangsúlyozta: a fiatalabb generációt ma éppúgy érdeklik a versek, mint régen.

– A mai ifjúság ugyanazt teszi, mint amit az én időmben vagy akár az egykori Nyugat nemzedéke tett. Olvas, szerelmes, tele van kérdésekkel, amelyekre szeretne választ kapni. Ezt kutatva a költők műveihez fordul vagy elővesz egy papírt, tollat és ő maga kezd el rímeket farigcsálni. Ne temessük a verset, mert annak van jelene és jövője – figyelmeztet az előadóművész.

 

 

Felszínre hozni az emberben lévő gondolatokat

Takács Bence sajátos, improvizatív stílussal igyekszik megszólítani, szólaltatni a fiatalokat.  A műsorvezető Holics Lászlóval és Szakcsi Lakatos Bélával együtt kezdte el a "versekkel való babrálást”, arra a kérdésre keresve a választ: mi lenne, ha a költemények nem szerkesztett formában törnének a felszínre, hanem úgy, ahogyan az emberben benne vannak és a zene vagy a közönség azt felszínre hozza, előrántja.

– Munkácsy Huba hívott a színház csodálatos világába, ebből született a pódiumművészet, ahol egy ember, egy zongora vagy esetleg egy hegedű  és a közönség van. Ha ebből az alaphelyzetből elindul az energiaáramlás, akkor megszülethet valami új; ha nem, maradnak a fekete billentyűk a zongorán – így emlékezett vissza az alapötlet születésére a meghívott előadó.

A békéscsabai diákok maguk is meglepődtek, mennyire változatos témákat jártak körbe a költők régen leírt gondolataival. Akár egy elégtelen témazáró, egy pókhálós gerenda vagy a mély levegő is kifejezhető a rímekbe szedett sorokkal.

– Legyen a fejünkben több vers, mely ott munkálkodik bennünk, és ha kell, felszínre tör, választ adva kérdéseinkre – zárta gondolatait a műsorvezető.

 

További programok »

Kultúra

Köszönjük Békéscsaba -"Bye-bye, Gulyi!"

A vírus elleni sikeres védekezést a Békéscsabai Jókai Színház társulata is szeretné megköszönni, így ingyenes nyári estekre várják a kultúrát kedvelő közönséget a TeÁtriumba. Július 20-án Gulyás Attila búcsúkoncertje zárja a "Köszönjük Békéscsaba" sorozatot.
2020. július 14. 00:00
FEL