Helyi ételekből készít receptfüzetet a Békéscsabai Turisztikai Egyesület

2021. február 23. 07:21 | Hidvégi Dávid

A 2018-ban év séfjének megválasztott Barna Ádám és a Békéscsabai Turisztikai Egyesület együttműködése tovább folytatódik. A mezőberényi származású séf hétfőn egy újragondolt töltött káposztát főzött a Veszely Csárdában, amely része lesz az egyesület receptfüzetjének.

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke a megkeresésünkre elárulta: tavaly indultak egy Hungarikum pályázaton, amelynek célja, hogy bemutassák a helyi, tradicionális konyhát. Opauszki Zoltán hozzátette: több, mint harminc oldalas receptfüzetet állítanak össze képekkel, leírásokkal, ám ezen felül videósorozat is készül. A megyeszékhelyi vendéglők és a lakosság segítségével kutatták azt, hogy melyek azok az ételek, amelyek egyértelműen jellemzik a csabai konyhát – emelte ki.

– Több békéscsabai vendéglővel vagyunk együttműködésben; el tudtunk indítani egy olyan közös gondolkodást, amely elősegítheti azt, hogy a helyi, tradicionális konyha ételei a jövőben még több helyen fellelhetőek legyenek – zárta a gondolatsort.

 

 

A leghosszabb videó egy újragondolt töltött káposzta elkészítéséről szól, amelyet még tavaly februárban mutatott be Barna Ádám a CsabaParkban megtartott műhelyfoglalkozásán. A napokban nagyjából 15-17 ételről készül majd videó, de ezek amolyan egypercesek lesznek, míg a káposzta ötperces anyag – ezeknek célja az is, hogy otthon bárki elkészíthesse ezeket az ételeket.

– Ez egy langyos töltött káposzta édeskáposztából, sok zöldfűszerrel, paprikával és paradicsommal. Ötven perc alatt elkészíthető, de maga a főzési idő mindössze tíz, tizenöt perc. Azt látva, hogy mennyire változik az ízlés és az igény, illetve harminc-harminöt fokos kánikulában nem szívesen eszünk savanyúkáposztából töltött káposztát, szerintem van létjogosultsága ennek az ételnek – mondta a mezőberényi származású Barna Ádám.

Többször volt már töltöttkáposzta főző versenyen, de nem volt mindenki nyitott erre a receptre – tette hozzá a 2018-ban az év legjobbjának megválasztott séf. Hangsúlyozta: szerinte fontos a nyitottság, mivel a tradíciók és a receptek állandóan változnak. Kiemelte, hogy nem kell elmenni a street food irányába, hanem hozzá kell nyúlni a hagyományos ételeinkhez, hogy azok könnyebben fogyaszthatók és egészségesebbek legyenek.

Itthon

Már érkeznek az sms-ek a 60 év alatti krónikus betegeknek a hétvégi oltásról

Az oltási tervnek megfelelően a következő napokban is folytatódik a regisztrált idősek oltása, több mint 395 ezer oltására van lehetőség a háziorvosokhoz kiszállított Sinopharm, Moderna és a kórházi oltópontokra kiszállított Pfizer-vakcinákkal. Ezzel párhuzamosan a folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.
2021. március 4. 18:13
FEL