Megvan a 12 legjobb hazai étterem – Békés megyei séf a díjazottak között

2021. július 22. 11:17 | Diós Zsolt

Hétfőn rendezték meg a magyar gasztronómia egyik legjelentősebb eseményét, a Dining Guide Év Étterme díjátadó gálát. A legjobb séfek között van a mezőberényi születésű Barna Ádám, aki legutóbb a Békéscsabai Turisztikai Egyesület meghívására újragondolt töltött káposztát főzött a megyeszékhelyen.

 
Rangos verseny

Hétfőn este, a budapesti Várkert Bazárban adták át a legjobb éttermeknek járó elismeréseket az Audi-Dining Guide Év Étterme díjátadó gálán. Nagyobb változások mellett sok visszatérő név is felbukkan az idei listán. A top 10+2-be bekerült három vidéki hely, köztük a mezőberényi születésű Barna Ádám sztárséf új, esztergomi étterme, a Bistro 42.

Az éttermek értékelése a Michelin Guide elveihez hasonló szempontrendszerrel történik, külföldi séfek és egy volt Michelin-igazgató, Fausto Arrighi bevonásával. A verseny lebonyolítója hazánk kiemelkedő gasztronómiai magazinja, a Dining Guide. Herczeg Zoltán felelős kiadó elmondta: „a kiadvány célja, hogy az étterembe járó fogyasztók szemszögéből nézve mérje fel a magyarországi éttermek teljesítményét, és ajánlja azokat az olvasóknak. A TOP100 Étteremkalauz a pontszámokon túl továbbra is címkékkel és szimbólumokkal is információt ad az adott vendéglátóhely besorolásáról. Az éttermi állítások szakértői szemmel való ellenőrzése komoly »fogyasztóvédelmi«️ feladat. Az idei tesztelés különleges volt, hisz limitált idő adatott rá, emellett sok hely ki sem nyitott a legjobb éttermek közül. Őket az idei kalauz természetesen nem említi, nem rangsorolja”.

 

Fausto Arrighi és Barna Ádám a díjjal (forrás: diningguide.hu)

Fausto Arrighi és Barna Ádám a díjjal (forrás: diningguide.hu)
 
Barna Ádám

A mezőberényi származású séf Ausztriában érte el első komolyabb sikereit, majd onnan hazatérve a budapesti St. Andrea étteremből vált az ország egyik legismertebb és legelismertebb konyhavezetője. A 2018-ban év séfjének is megválasztották.

Öt év után, 2020. novemberében elhagyta a St. Andrea konyháját és Esztergomban, az akkor nyíló Bistro 42-nek, a Rudolf-ház butikhotel éttermének lett a főszakácsa.

 

Barna Ádám a Veszely Csárdában főz (Békéscsabai Turisztikai Egyesület)

Barna Ádám a Veszely Csárdában főz (Békéscsabai Turisztikai Egyesület)

 

A Bistro42 bekerülése a legjobbak közé azért is kiemelkedő jelentőségű, mert Barna Ádám nem csupán egy új éttermet nyitott a Dunakanyarban, hanem mindezt egy frissen felépített csapattal tette és ráadásul közvetlenül a pandémia miatt meghozott korlátozó intézkedések bejelentése előtt. Szakmai nagyszerűségét kiválóan megmutatja, hogy pár hónapnyi munka is elegendő volt ahhoz, hogy Magyarország egyik legjobb séfje munkatársaival bebizonyítsa, hogy a tehetség, a szakma iránti alázat és szenvedély az élre repíthet még mostoha körülmények között is.

 

A békéscsabai szál

Barna Ádám legutóbb idén februárban látogatott el Békéscsabára és főzött újragondolt töltött káposztát a Veszely Csárdában. A sztárséf a Békéscsabai Turisztikai Egyesület meghívására érkezett a békési megyeszékhelyre. A főzés alkalmával hírportálunk kérdésére elmondta, hogy „ez egy langyos töltött káposzta édeskáposztából, sok zöldfűszerrel, paprikával és paradicsommal. Ötven perc alatt elkészíthető, de maga a főzési idő mindössze tíz, tizenöt perc. Azt látva, hogy mennyire változik az ízlés és az igény, illetve 30-35 fokos kánikulában nem szívesen eszünk savanyúkáposztából töltött káposztát, szerintem van létjogosultsága ennek az ételnek."

Hangsúlyozta: szerinte fontos a nyitottság, mivel a tradíciók és a receptek állandóan változnak. Kiemelte, hogy nem kell elmenni a street food irányába, hanem hozzá kell nyúlni a hagyományos ételeinkhez, hogy azok könnyebben fogyaszthatók és egészségesebbek legyenek.

 

Barna Ádám és Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke a Veszely Csárdában (Békéscsabai Turisztikai Egyesület)

Barna Ádám és Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke a Veszely Csárdában (Békéscsabai Turisztikai Egyesület)

 

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület kapcsolata a sztárséffel 2019-ben, egy, a CsabaParkban megrendezett műhelyfoglalkozással kezdődött. A februári látogatás apropója az volt, hogy az egyesület 2020-ban indult egy Hungarikum pályázaton, melynek célja, hogy bemutassák a helyi, tradicionális konyhát. Az egyesület rövid főzővideókat és egy Csabai receptfüzetet című kiadványt is készített, melyben a Barna Ádám által elkészített töltött káposzta mellett olyan ételek kerültek, amelyek egyértelműen jellemzik a csabai konyhát. A receptfüzetet júniusban mutatták be Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központ stégszínpadán.

További programok »

Gazdaság

Felavatták az új kerékpárutat Kondoroson

A közelmúltban befejeződött a „Kerékpárút fejlesztése Kondoros, Kardos és Békésszentandrás településeken” című projekt, valamint péntek délelőtt átadták az új kondorosi kerékpárutat, a Nagyszénási út, M44-es csomópont lábánál.
2021. szeptember 24. 14:51
FEL