Az elmúlt századok csabai ételeit is megtaláljuk az új receptfüzetben

2021. június 11. 12:03 | Csiffáry Zsuzsanna

XVIII. és a XIX. századi, Békéscsabáról származó recepteket is tartalmaz az a nemrég elkészült füzet, melyet a Békéscsabai Turisztikai Egyesület ad ki. A gyűjteményt pénteken mutatták be.

Pénteken délelőtt a Csabagyöngye Kulturális Központ stégszínpadán mutatták be a Csabai receptfüzetet, amelyet Berényi Nagy Vanda készített el. A gasztrofüzet a XVIII. és a XIX. század meghatározó, napjainkban is alkalmazott receptjeit gyűjti egy kiadványba. A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója kiemelte, hogy több helyi fogás jellemzi a vidékünket. 

– Mindannyiunk számára ismerős a mondás, hogy Békés megye az ország éléskamrája. Köszönhető ez a kötött, sötét földnek, amely nagyon jó termőtalaj, illetve a betelepítések következtében sok nemzetiségű család érkezett Magyarországra. Ennek pedig az köszönhető, hogy színes-vegyes magyar konyha alakulhatott ki. Ez olyannyira jellemző a vidékünkre, hogy majdnem minden településnek megvan a saját gasztrnómiája. Ha például a kolbászt említem, egyből tudunk Békéscsabára illetve Gyulára gondolni – fogalmazott Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, aki néprajzi kutatásaival segítette a kiadvány elkészülését.

Az ételek mellett az ital sem maradhatott el a bemutatón. A sajtótájékoztatón Nagy Árpád pálinkafőző mester ismertette a környékre jellemző gyümölcsöt, amelyből legtöbbször készítjük el a tradícionális italt.

– Nálunk a szilvapálinka készítése a trend. Ez a már említett fekete, erős, kötött földenek köszönhető, ugyanis a szilva ezt kedveli a legjobban. Másik fontos tényező a napsütéses órák magas száma, amelyet a gyümölcs jól bír. Éppen ezért a háztartásokban is szilvából főznek a legtöbbször pálinkát, így a pálinkafőzőknek is ezt a típust kell a legszínvonalasabb minőségben bemutatnia a helybélieknek, illetve a hozzánk látogatóknak – mondta Nagy Árpád pálinkafőző mester. 

–  Régóta gondolkodunk azon, hogy hogyan tudnánk a csabai gasztronómiát bemutatni. Az előző évben jelent meg az Agrárminisztérium felhívása a Hungarikum pályázat részeként. Azt gondoltuk, hogy a tematikába jól illeszkedik ez a felhívás. Továbbá kötöttünk egy együttműködési megállapodást a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesülettel, valamint a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Körrel. Az ő segítségükkel kezdtük el összegyűjteni a helyi recepteket – fogalmazott a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke.

Opauszki Zoltán hozzátette, hogy a Csabai receptfüzet kapcsán marketing és médiakampányt is indítottak a szervező csapattal. A receptfüzet fizikai formában megvásárolható a Tourinform irodában, amely korlátozott példányszámban még elérhető.

 

Galéria

További programok »

Friss hírek

Kedden vége a tanévnek, kezdődik a nyári szünet

Kedden véget ér a tanítási év és kezdetét veszi az iskolákban a vakáció. A családok helyzetének segítéséért, valamint a tanulók felzárkóztatásáért a tanítást követő két hétben az iskolák 1-8. évfolyamain meg kell szervezni a gyermekfelügyeletet, ahol ezt a szülők igénylik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) hétfőn az MTI-vel.
11:09
FEL