Hazafias slágerekkel emlékeztek a hősökre a színistúdiósok

2017. október 25. 10:07 | Zsíros András

„Egy vérből valók” címmel adott koncertet a Csabai Színistúdió a Csabagyöngye Kulturális Központban a nemzeti ünnep zárásaként. A színpadon felcsendülő dalok között egy Elvis-sláger magyar fordításának ősbemutatója is hallható volt.

Hazafias érzelmű dalok követték egymást október 23-án este a Csabagyöngyében emlékező közönség előtt. A háttérben vetített korabeli felvételek különleges jelentéssel ruházták fel a jól ismert slágereket.

Ünnepi beszédében az intézmény igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: az egész világ előtt tiszteletet ébresztett a 61 évvel ezelőtti forradalom, még akkor is, ha ez nem hozta el a Nyugat várva várt segítségét, és a nagyhatalmak hagyták eltiporni a magyarság áhított szabadságát. „A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármely nép a világon az elmúlt húsz esztendőben” – mondta Herczeg Tamás. Hozzátette: Nyugat-Európa a fontos, jövőt is meghatározó kérdések tekintetében megosztott volt akkor is, csakúgy, mint most; nem egyformán ítélték meg a helyzetet a művészek sem, de persze voltak olyanok, akiknek a magyar szabadság melletti kiállására máig jó szívvel emlékezünk.

A magyarság mellett kiálló egyik ilyen, világhíres művész Elvis Presley volt, aki Peace in the Valley (A béke vár ott a völgyben) című slágerével annak idején az ’56-os magyar hősökre hívta fel a figyelmet. A dalt azonban most először hallhatta a közönség magyarul.

A nemzeti ünnep lezárásaként november 6-án, hétfőn, a forradalom leverésének évfordulóján a két békéscsabai mártír, Mány Erzsébet és Farkas Mihály kivégzésének helyén, a Kazinczy utcai emléktáblánál, illetve a Berényi úti temetőben lévő sírjuknál lesz megemlékezés és koszorúzás.

 

 

További programok »

Kultúra

Online eseményekkel és kiállításmegnyitókkal ünnepelték a magyar kultúra napját

Online eseményekkel, kiállításmegnyitókkal és előadásokkal ünnepelték a magyar kultúra napját pénteken megyeszerte. Két intézményt is elismertek ezen a napon: a kultúráért felelős államtitkár minősített könyvtár címben részesítette a gyulai Mogyoróssy János Könyvtárat, míg a Békés Megyei Könyvtár könyvtári minőségi díjat kapott.
17:45
FEL