Különleges videóklippel tisztelegnek az 1956-os hősök előtt Békéscsabán

2020. október 21. 16:15 | Horváth Szabolcs

A Csabagyöngye Kulturális Központ Béke a völgyben címmel készített videoklipet az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulójára. A videó különlegessége, hogy az eredetileg Elvis Presley által előadott dal most először jelenik meg magyar nyelven.

Tekintetek, arcok, tájak és érzések – a klip jól írja le, hogy mit is érezhetett az a többszázezer magyar, akinek el kellett hagynia a hazáját – hangzott el a klip premierje alkalmából tartott díszbemutatón. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy az emigrálók nem azért hagyták el Magyarországot, mert nem szerették a hazájukat, hanem azért, mert szerették a szabadságot. Mint mondta: a klipben benne van az időtlenség, a bizonytalanságtól való félelem, a szabadság iránti olthatatlan vágy. 

 

 

Mint az a rendezvényen elhangzott, Elvis Presley a magyarországi eseményekre reagálva 1957-ben mintegy 250 ezer politikai menekült magyarnak szervezett gyűjtést. Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója kiemelte, hogy ennek a kezdeményezésnek a hatására hat és fél millió dollár gyűlt össze, amelyet a táborokban élő menekültek meg is kaptak. A dalt Thomas Dorsey, a chicagoi baptista gyülekezet zeneigazgatója írta 1937-ben.

Az 1956-os forradalom a magyar szabadságharc melletti kiállás hatalmas jelentőséggel bírt. Méltó tisztelgés a néhány perces videó - neves színművészekkel- az 56-os hősök és a Király Elvis munkássága előtt.

 

H.Sz., V.D.

További programok »

Kultúra

200 Év 200 Hang: Ünnepi hangverseny június 28-án és 29-én a nagytemplomban

A Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom felszentelésének 200. évfordulóját ünnepli június 29-30-án az evangélikus gyülekezet. Az ünnepi alkalomra a békéscsabai kórusokból és énekelni szerető csabaiakból összeállt a városi nagykórus, amely a szimfonikusok kíséretével lesz teljes. Hangversenyüket nemcsak az évfordulón, június 29-én láthatja, hallhatja a közönség, hanem már június 28-án, a nyilvános főpróbán is. A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
2024. június 16. 19:10
FEL