Békéscsabán is bemutatták Dányi László legújabb könyvét

2023. november 9. 13:25 | Vincze Attila

'A Patrubány-Csoóri-vita, avagy az írók legnagyobb nemzetárulása' címmel jelent meg Dányi László legújabb kötete, melynek bemutatóját a Csabagyöngye Kulturális Központban tartották szerdán. A könyv arra keresi a választ, hogy kik és miért árulták el az 1956-os forradalmat.

A Csabagyöngye Kulturális Központ panoráma termében tartott rendezvényen a kötet szerzője beszélt a mű középpontjában álló történésről. Dányi László elmondta, hogy kutatásai alatt többek között arra kereste a választ, hogy a magyar írók miért nem álltak ki az ‘56-os forradalom és szabadságharc mellett.

– 1957-ben történt, hogy 251 egyetemi író, költő, művész nyílt levélben ítélte el a forradalmat, és üdvözölte a megszálló szovjet csapatokat. 123-an azonban nem írták ezt alá – fogalmazott.

Az író beszélgetőtársa Békés vármegye nyugalmazott rendőrfőkapitánya volt. Kurucz Ferenc a magyar írók 1957-es közös nyilatkozatával kapcsolatban kiemelte, hogy szerinte az mára teljesen vállalhatatlanná vált.

– Ha én mint az utca embere állást foglalok, az nyilván nem oszt, nem szoroz, nem érdekel senkit, de amikor európai hírű írók, akiket adott esetben világszerte is ismertek, mondanak olyan véleményt, amely mára már nemigen állja meg a helyét, az komoly probléma – részletezte.

A beszélgetést a térség országgyűlési képviselője moderálta. Herczeg Tamás hangsúlyozta, hogy a kötet nagyon sok olyan kérdést vet fel, mellyel a szélesebb közönség nem, vagy csak ritkán foglalkozik.

– A kötetet olyan történész írta, aki megrögzött igazságkereső módjára próbálta a dokumentumokat összegyűjteni és egy csokorba állítani, illetve valahogy úgy leírni, hogy legyen valamilyen képe az embernek 1956-ról, illetve a forradalommal kapcsolatos véleményekről, állásfoglalásokról – magyarázta.

Az eseményen elhangzott, hogy a három évvel ezelőtt megjelent kötet nagy vitákat generált a hazai közéletben, ugyanakkor ilyen részletességgel eddig nem mutatták be azt Békéscsabán.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL