Megjelent Dányi László legújabb könyve

Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? címmel jelent meg dr. Dányi László legújabb kötete, amelynek bemutatóját Békéscsabán, a Csabagyöngye Panoráma termében tartották.

A könyvbemutatón Herczeg Tamás, a Csabagyöngye igazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy Dányi László újságíró történész köztudottan szívesen ássa bele magát a közelmúlt történelmi folyamatainak kutatásába. Hat könyve jelent meg eddig, a legutóbbit, az Áchim L. András utcai fiúk második, átdolgozott kiadását, decemberben mutatták be. Az új kötet Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról címmel frissen érkezett a nyomdából.

A könyvben Dányi László azt dolgozza fel: a kilencvenes évek elején a magyar-ukrán alapszerződés aláírásával és ratifikálásával, az Antall kormány gyakorlatilag lemondott arról, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség elnyerje a területi autonómiát.

– Erről az ügyről 25 éven át semmi nem született, elhallgatták ezt a súlyos nemzettudat-problémát. Akkor pedig mind a hat párt megszavazta, hogy így legyen, mindössze 39 képviselő kivételével. A Magyar Demokrata Fórum, a Szabad Demokraták Szövetsége, a Független Kisgazdapárt, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Szocialista Párt. A Fideszből például Orbán Viktor nem szavazta meg – mondta el Dányi László.

A szerző felkutatott minden létező forrást, megnézte a régi újságcikkeket, a képviselőházi naplót, de kutatott az állambiztonsági szolgálatok levéltárában is. Felkereste a kor és az események tanúit, többször beszélt például Raffay Ernő történésszel, hogy megszülessen a tanulságot hordozó kötet.

– A mai kor számára azt a következtetést lehet levonni mindebből, hogy akkor, Kárpátalját illetően adódott egy lehetőség. Márpedig ha akkor keletkezett egy ilyen, ez azt jelenti, hogy többször, máshol, más területeken is keletkezhetett egy darabjaira szétszórt nép számára. Ha megfelelő a kormány, megfelelő a hadsereg, ha van megfelelő lélek és szándék, akkor a történelem hoz lehetőségeket, amelyekkel élnünk kellene – fogalmazott Raffay Ernő a könyvbemutatón.

Megosztás:

Címke: , , , , ,