Éltető szeretet: Matrica a nyugodt szoptatásért

2018. augusztus 22. 19:04 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Kampányt indított az Egyensúly AE Egyesület Békéscsabán azért, hogy egyre több intézmény és szolgáltató biztosítson szeparált helyiséget az édesanyáknak csecsemőjük szoptatásához. A mozgalomhoz csatlakozó vendéglátó-ipari egységek és közintézmények kapnak egy „Éltető szeretet” című grafikát, amelyet ajtajukra ragasztva jelezhetik a kismamáknak, hogy megfelelő helyiséget tudnak nyújtani nekik.

 

 

Egyre több kismama igyekszik kizárólag anyatejjel táplálni kisbabáját, ameddig csak lehetséges. Ehhez azonban – mint mondják - megfelelő feltételekre, és a tágabb környezetük támogatására is szükségük van.

– Amennyire természetes az anyatejes táplálás, annyira nem elfogadott, hogy egy anya ilyen módon táplálja a gyermekét, akár egy közintézményben. Nagyon örülök, hogy ez a kezdeményezés ilyen formában most már egyre több intézménybe eljut - monda el Csarnainé Hegedűs Nóra.

A Csabagyöngye Kulturális Központban számos gyermekprogramot rendeznek minden nap. Az intézmény vezetői már az épület tervezésekor gondoltak a kismamákra, így egy nyolc négyzetméteres elkülönített helyiségben lehet szoptatni, pelenkázni a csecsemőket. Sőt, a nagyobb gyerekeknek egy magasságuknak megfelelő mellékhelyiséget is kialakíttattak.

 

Egyre több helyen biztosítanak a kismamáknak elkülönített, intim helyiséget a gyermekeik szoptatásához Békéscsabán. Fotó: Tóth Áron

(Fotó: Tóth Áron)

 

–A helyiség kihasználtsága jó. Hozzá kell tennem, hogy sokan jönnek be az utcáról is, mert híre ment ennek. Tudják, hogy itt van ilyen lehetőség, ha úgy adódik, akkor bejöhetnek - emelte ki Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ  igazgatója.

Éppen ezért az első Éltető szeretet matricát a Csabagyöngye Kulturális Központ bejáratára helyezték el.

A kezdeményezés ötlete egy újkígyósi édesanyától származik, aki Londonban találkozott hasonló matricákkal, amelyek megkönnyítették a hétköznapjait.

– Első gyermekem másfél óránként éhezett meg csecsemőkorában, és előfordult, hogy nem értem haza vele időben, így keresnem kellett egy nyugodt helyet. Akkor láttam először egy londoni könyvtár ajtaján egy hasonló matricát. Ettől kezdve bátrabban indultam útnak a gyerekkel nagyobb távra is, mert tudtam, hogy vannak ilyen helyek. Tudom, hogy nagyon sok anyuka küzd azzal itthon is, hogy nyilvánosan nem szeretne szoptatni, de mégis el kell indulni a kisbabával. Ebben segíthet ez a kezdeményezés. Ezért kerestem meg az újkígyósi polgármestert, Szebellédi Zoltánt, aki támogatta az ötletet. A településen akkora sikere volt az ötletnek, hogy a békéscsabai anyukák is megkerestek. Így vettem fel a kapcsolatot Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel, aki felkarolta a kezdeményezést - mesélte el Balázs Anett.

 

Egyre több helyen biztosítanak a kismamáknak elkülönített, intim helyiséget a gyermekeik szoptatásához Békéscsabán. Fotó: Tóth Áron

(Fotó: Tóth Áron)

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is támogatta az ötletet, segített a grafikát beszerezni a mozgalomnak.

– Háromgyermekes apaként tudom, hogy akkor, amikor az édesanyának el kell mennie otthonról a pici gyermekkel, problémát okozhat az, ha nem elfogadó, toleráns társadalmi közeg veszi körül. Megvásároltam egy olyan grafikát, matrica formájában, amelynek Éltető szeretet a címe és odaadományoztam az Egyensúly AE Egyesületnek. Ők lesznek azok, akikkel együtt a kismamák, illetve akár az apukák segítenek abban, hogy minél több olyan intézmény, vendéglátó-ipari egység, és szolgáltató legyen itt Békéscsabán, ahová bemehetnek a kismamák a gyermekeikkel - hangsúlyozta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

Az egyesület üzemelteti a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házat, így napi kapcsolatban vannak munkatársaik a helyi kismamákkal – mondta el Schiffertné Lócskai Henriett. A civil szervezet vezetője hozzátette: látják mekkora szüksége van az édesanyáknak egy-egy nyugodt helyre, ahol akár ügyintézés közben táplálhatják gyermeküket.

A kezdeményezéshez az Egyensúly AE Egyesület három telephelye mellett négy közintézmény és két szolgáltató kapcsolódott. Ha ide kattint, láthatja, hogy hol találhatóak a mozgalomban résztvevő intézmények és szolgáltatók.

 

További programok »

FEL