Felemelő rekordkísérlettel a családalapításért

Míg Hollandiában a vágyott gyermekek háromnegyede, Svájcban fele, addig Magyarországon mindössze 40 százalékuk születik meg a statisztikák szerint. Ezen az arányon szeretne javítani a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, amelynek tagjai március 11-én, vasárnap egy világrekord-kísérlettel hívják fel a figyelmet a gyermekvállalás fontosságára. Az országszerte meghirdetett kezdeményezéshez Békéscsaba is csatlakozik.

 

 

„A világ minden gyermekkel újrakezdődik” – hirdeti a felirat a bölcsőn, amelynek félévente új lakója van. A mozgalom által indított Vándorbölcső programban családról családra jár a bútordarab, szimbolikusan kifejezve, hogy a gyermekvállalás közös ügy. A Békés megyében elérhető vándorbölcsőt egy szabadkígyósi, háromgyermekes népi fafaragó mester Mórocz Sándor, készítette, aki elmondta, ez volt az első ilyen munkája, de nagyon jó érzés volt az elkészítése. Hozzátette, reméli, hogy sok magyar gyermek cseperedik majd fel benne.

Azt persze a szakemberek is látják, hogy a családok életéből elsősorban nem a bölcső hiányzik, amikor nem mernek gyermeket vállalni. Szükség van a foglalkoztatás és a jövedelemszerzés biztonságára, az otthonteremtés kilátásaira – sorolta Herczeg Tamás szociológus, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese. Mindezek mellett azonban szerinte a legfontosabb az értékrend, hogy fontosnak tartjuk-e a gyermekeket, vagy nem.

Erre a fontosságra hívja fel a figyelmet az az országos akció, amelyhez a Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház is csatlakozott. Március 11-én, vasárnap pontban 11 órakor Budapesten és 12 vidéki városban egyszerre emelik a magasba gyermekeiket a szülők. A világrekord-kísérlet köré egész napos családi programot szerveznek a Csabagyöngyében. A színpadon Jimmy Bohóc és Hevesi Imre, körülötte pedig kézműves foglalkozások várják a gyerekeket és szüleiket. A szervező Egyensúly AE Egyesület intézményvezetője Schriffertné Lócskai Henriett bízik benne, hogy minél több családdal együtt tölthetik majd a délelőttöt. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Az Egyensúly AE Egyesület egész évben szervez további figyelemfelhívó és érzékenyítő programokat, nemcsak a Csabagyöngyében, de iskolákban, óvodákban is.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,