Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán

2021. augusztus 10. 17:43 | behir.hu

A Modern Városok Program részeként Békéscsabán egy komplex energetikai program valósul meg. Ennek része a SMART GRID rendszer, a geotermikus hőhasznosítás, a SMART közvilágítás, valamint az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kiépítése.

A geotermikus hőhasznosítás projekt a fosszilis energiaforrások kiváltását tervezi az egyes önkormányzati tulajdonban álló intézmények, valamint a sport-infrastruktúra energiaszükségletének kielégítésére.

A fúrási munkálatok folyamatos műszakban történnek, ez várhatóan egy-két hónapot fog igénybe venni. A fúrást végző berendezés kialakítása kimondottan alacsony zajkibocsátási szintű, az európai normákat kielégítő berendezés, továbbá a kivitelező a berendezés felállítása után zajvédő falat épített. Az engedélyező hatóság ellenőrző méréseket követel meg a kivitelezőtől, a zaj és egyéb kibocsátásokra vonatkozóan, amelyet a beruházó önkormányzat is fokozottan ellenőrizni fog. A munkálatok és a levonulást követően a területen a termálkút gépészeti egységei (szűrők, tolózárak stb.) és gázleválasztó berendezései maradnak hosszú távon, amelyek zajhatást nem fognak okozni. A kúttól a termálvíz a töltésláb közelében, földbe fektetett szigetelt vezetéken fog a hőközpont, majd a visszasajtoló kutak és a sportcsarnok területére eljutni. A terület környezetét helyreállítják. Továbbá a munkák ütemezésénél figyelembe vették azt is, hogy a Modern Városok Programban megvalósuló útépítési program részét képezi a Nádas sor is, így a geotermikus csővezeték lefektetését követően, az utcában megkezdődhetnek az útépítéshez kapcsolódó munkálatok is.

 

A termelő kút területe

Szakaszos munkavégzés történik a munkakezdési engedélyek alapján. A hatósági és lakossági kiértesítéseket a vállalkozó is megtette. A Nádas soron, illetve a tulajdonosok hozzájárulásával az ingatlanokon belül állapotfelmérés történt, ezen túlmenően 2 helyre érzékelő műszert is kihelyeztek. A vállalkozó sebességkorlátozó táblát helyezett ki (5 km/óra) a környezet megóvása és a lakosság nyugalmának biztosítása érdekében, az út locsolásáról folyamatosan gondosnak. A fúrási munkaterületen megtörtént a kútalap földelő-hálózat kiépítése, a kútterület teljes kialakítása, a be- és kijáró út készítése. A felvonulási terület előkészítése után megkezdődött a fúróberendezés beszállítása. A kivitelezés megkezdéséhez szükséges levegővédelmi- és zajvédelmi engedély beszerzése megtörtént. A mélyfúrás 2021. július 15-én kezdődött.

 

A Nádas sori termálkút fúrásával kapcsolatos zaj észlelésével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk:

  • A kivitelező jelenleg a Békés Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály, BE/38/03905-6/2021. ügyiratszámú, érvényes határozatában foglalt, zajvédelmi határértékek betartása alóli felmentés alapján végzi a fúrási tevékenységét.
  • A zajvédelem hatékonyabbá tétele érdekében, a fúrási tevékenység munkafolyamatainak állandóvá válása után zajvédelmi szakértő, a fúrási tevékenység üzemállapotától függően zajméréseket fog végezni a fúrási munkaterületen és környezetében.
  • A zajvédelmi ellenőrző mérések eredményeinek birtokában lehet majd értékelni az esetlegesen szükséges, kiegészítő zajvédelmi intézkedések meghozatalát.

 

A felelős kivitelező:                           

A MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zrt. (7633 Pécs, Esztergál L. u.19.) és a ROTAQUA Geológiai-, Bányászati-, Kutató-, Mélyfúró Kft. (7673 Kővágószőlős, 0222/22 hrsz.)

További információ kérhető a projekt lebonyolítójától:

Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. 5600 Békéscsaba, Szent István tér 10., bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu, +36-66/241-781.

További programok »

Önkormányzati hírek

Békéscsaba hazavár! – ismét lehet pályázni

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a felsőfokú tanulmányokat folytatók támogatására a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíj elnyerésére, valamint a diplomás pályakezdők támogatására a „Békéscsaba hazavár!” életkezdési támogatás elnyerésére.
2023. december 6. 10:13
FEL