Lakossági fórum volt a Nádas soron

2021. július 20. 19:42 | Such Tamás

A „Modern Városok Program Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán” projekt kapcsán lakossági fórum zajlott kedd délután a kivitelezés helyszínén, a Nádas soron. A program nem igazán volt zajmentes, ugyanis a szakemberek öt napja kezdték meg a kútfúrást.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, „a geotermikus technológia kiépítésének nagyon fontos részeleme zajlik, amely az önkormányzat terveiben szereplő sportcentrum valamennyi épületének fogja biztosítani a hőszolgáltatását. Többek között a jelenlegi sportcsarnoknak, a jelenlegi vívócsarnoknak, a tervezés alatt álló új, városi multifunkcionális sportcsarnoknak és a tervezés alatt álló új, fedett városi sportuszodának.”

Hozzátette, az említett épületek villamosenergia-ellátását napelemparkkal biztosítják. Ezeket az építményeket jóval olcsóbban üzemeltetik, mintha vett villamos- vagy gázenergiával látnánk el.

 

Takács István, Szarvas Péter, dr. Sódar Anita – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Takács István, Szarvas Péter, dr. Sódar Anita. Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

„Ezzel a beruházással nemcsak a sportlétesítmények, hanem a gyermekélelmezési intézmény, illetve egyéb önkormányzati épületek teljes hőigényét is kiváltjuk. A kútfúrás technológiája sajnos két hónapos éjjel-nappal végzendő munkafolyamat” – mondta Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője.

Takács István, a Mecsekérc Zrt. projektvezetője megjegyezte, „különösen kellemetlen a környékbeli lakosok számára, hogy a munkálatok során kimagasló zajciklusok jelentkeznek. A fúrás öt nappal ezelőtt indult el, 2400 méter mélyig szeretnénk lejutni; most 800 méteren tartanak a kollégák. A legnagyobb rezgés a fönti részeknél volt és ahogy egyre lejjebb érünk, a rezgés hatása egyre kisebb lesz. Jól haladunk, egészen biztos, hogy a tervezett két hónapba beleférünk.”

A fórumra közel negyven érdeklődő jelnet meg, akik a feltett kérdéseikre választ kaptak.

 

Lakossági fórum a Nádas soron – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

További programok »

Gazdaság

Az Éléskernél 50-60 terméket érint a hatósági ár bevezetése

Hét konkrét termék, illetve termékcsoport árát fagyasztották be, rögzítették. Február 1-től a kristálycukor, a BL 55-ös liszt, a finomított napraforgó étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell és a csirke far-hát, valamint az UHT 2,8 tömegszázalékos zsírtartalmú tej árát három hónapon át a tavaly október 15-ei szinten kell tartaniuk a kereskedőknek.
2022. január 27. 15:39
FEL