A könyvtár energetikai fejlesztésére keresi a megoldást a város

2020. január 9. 08:28 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Szinte minden önkormányzati képviselő egyetértett azzal a decemberi közgyűlésen, hogy a Békés Megyei Könyvtár energetikai felújítása nem várhat tovább. A közel 40 éves épület fűtése rendszeresen leáll, az intézményben gyakran csak 10-15 celsius fokig szökik fel a hőmérő higanyszála. A számítások szerint mintegy 12 millió forintot takaríthat meg a könyvtár a felújítással évente, de a több mint 400 millió forintos beruházáshoz az önkormányzatnak közel 150 millió forint önerőt kell előteremtenie.

A Békés Megyei Könyvtár folyamatosan fejleszti a szolgáltatásait. Az intézmény legutóbbi projektjében egy úgynevezett digi lépcsőt alakított ki a fiataloknak, ifjúsági irodalommal és képregényekkel. Egy olyan közöségi teret hoztak létre, ahol az olvasóknak lehetőségük van elvonulni, leheveredni egy babzsákfotelre, és olvasás közben akár az elektronikai eszközeiket is feltölthetik, ám ez január második hetében még üres. Ahogy az intézmény igazgatója fogalmazott senki sem szeret hidegben ücsörögni, márpedig idén még nem ment 17 fok fölé a hőmérséklet az épület legtöbb termében. Kedden a szakemberek azt vizsgálták, hogy miért állt le ismét az elektromos hűt-fűtő rendszer az év első napjaiban.

– Nagyon időszerű lenne a rendszer korszerűsítése, mert 12-14 celsius fokos terekben nem lehet lenni. Emellett nagyon nem mindegy, hogy mennyi pénzt költünk el az épület működtetésére. A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. számításai szerint azt lehet látni, hogy valamivel több mint 11 év alatt megtérülhet az a befektetés, ami a felújítást jelentené – mondta el Rakonczás Szilvia. A Békés Megyei Könyvtár igazgatója hozzátette: a számítások szerint a jelenlegi, évi 25-26 millió forint helyett 16 millió forint lenne a fűtési rendszer működtetése. Ezt mérlegelve a decemberi közgyűlésen a képviselők arról döntöttek, hogy a város újra kiírja a megyei könyvtár épületének energetikai fejlesztésre a közbeszerzést, továbbá mindent megtesznek azért, hogy a várhatóan 150 millió forint értékű önerőt biztosítsák a beruházáshoz.

– Ha a beruházásnak az önerejét nem tudja finanszírozni a város, akkor az önkormányzatnak a tervezett az összeg egy részét nagy valószínűséggel javításokra, illetve a jelentősen magasabb energiaköltségek fedezésére kellene fordítania. Tehát mindenképpen fontos, hogy ezt meg tudjuk oldani – hangsúlyozta Paláncz György, oktatási ügyekért felelős tanácsnok.

A várhatóan 400-450 millió forint összértékű beruházáshoz Békéscsaba önkormányzata jelentős, mint egy 300 millió forintos európai uniós támogatást is igénybe vehet.

– Biztos, hogy saját erőt kell tennie a városnak a pályázati forráshoz, de egy ilyen elavult épület felújítása nem nagyon halasztható tovább. Harmincöt-hat évvel ezelőtt épült meg a könyvtár. Lényeges fejlesztés nem volt. Egyszer úgyis meg kell oldjuk, ha pedig most van támogatás, és csak részben kell saját erőt hozzátenni, akkor véleményem szerint megéri hozzáfogni a beruházáshoz – erről már Szarvas Péter beszélt a decemberi közgyűlést követően. A polgármester hozzátette: a közbeszerzési eljárásra beérkezett pályázatok elbírálása után döntenek a fejlesztés további sorsáról, addig megvizsgálják, honnan tudja az önkormányzat átcsoportosítani a forrást a beruházás önerejére.

– A város pályázatot nyert a Békés Megyei Könyvtár energetikai korszerűsítésére, amelynek köszönhetően 393 millió forint összegű európai uniós támogatásból újulhatna meg az intézmény. Ez elmúlt egy-másfél évben két sikertelen közbeszerzési eljárást folytattunk le. Ez egyik eljárásra nem érkezett be ajánlat, a másik esetben pedig a beérkezett ajánlat lényegesen meghaladta a rendelkezére álló összeget, ezért kellett sikertelennek nyilvánítani ezeket a pályázatokat. A decemberi közgyűlésen született az a döntés, hogy a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. írja ki harmadik alkalommal is a közbeszerzési eljárást. Ez az eljárás úgynevezett nyílt eljárás lesz, tehát bárki jelentkezhet a kivitelezési munkára. Jelenleg a dokumentációt és a felhívást készítjük, amely várhatóan még januárban megjelenik, és az ajánlattételi határidő legalább másfél hónap lesz – tájékoztatott dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője.

 

Galéria

 

További programok »

FEL