Online eseményekkel és kiállításmegnyitókkal ünnepelték a magyar kultúra napját

2021. január 22. 17:45 | Hidvégi Dávid

Online eseményekkel, kiállításmegnyitókkal és előadásokkal ünnepelték a magyar kultúra napját pénteken megyeszerte. Két intézményt is elismertek ezen a napon: a kultúráért felelős államtitkár minősített könyvtár címben részesítette a gyulai Mogyoróssy János Könyvtárat, míg a Békés Megyei Könyvtár könyvtári minőségi díjat kapott.

A Csabagyöngye Kulturális Központ a himnusz elszavalásával indította el a magyar kultúra napját Békéscsabán. A videóban közismert, helyi a városvezetők és a helyi intézmények képviselői szerepeltek, majd az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkársága online tartott gálaünnepséget.

 

Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ

 

– A kultúra, a nemzet kultúrája mi magunk vagyunk. Mindannyian. Kultúránk a nemzet bennünk élő történelmének, őseink által örökített lelki-szellemi értékeinek, alkotó-teremtő tudatunknak egyidejű létezése – fogalmazott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként az államtitkár Minősített Könyvtár címet adott át több hazai bibliotékának, köztük a gyulai Mogyoróssy János Könyvtárnak. A Békés Megyei Könyvtár pedig könyvtári minőségi díjat kapott. Rakonczás Szilvia igazgató és Varga Tamás alpolgármester személyesen vette át a díjat Fekete Pétertől.

 

Fekete Péter, Rakonczás Szilvia és Varga Tamás (fotó: Békés Megyei Könyvtár)

 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. A jeles napra a városházán kiállításmegnyitóval emlékeztek.

– A Mokos Józsefről elnevezett városházi teremben egy állandó kiállítást nyitottunk meg. Mokos József nagyon fontos szerepet játszott a csabai képzőművészetben. Sok ismert képzőművészt indított el a pályáján, olyanokat, akik országos vagy akár európai ismertségre tettek szert az elmúlt évtizedekben – mondta Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter.

Mokos József egyszerre volt tanár, festőművész, sakkmester és zenész. A mester néhány emblematikus alkotásának bemutatása mellett 21 növendékének alkotásait öleli fel a tárlat.

 

Mokos József: Önarckép (1930-as évek; Munkácsy Mihály Múzeum)

Mokos József: Önarckép (1930-as évek; Munkácsy Mihály Múzeum)

 

–  Tudta, kiben milyen adottság tehetség, képesség és készség rejlik. Ezeket mérlegelve irányította a tanítványait különböző oktatási intézményekbe, művészeti egyetemekre vagy tanárképző főiskolákra. Nemcsak rajzolni tanította a tanítványait, hanem egy vérbeli pedagógus is volt – emlékezett vissza a korábbi tanárára a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke, Lonovics László.

A magyar kultúra napján adták a munkaterületet a kivitelezőnek, rövidesen kezdetét veszi az Urszinyi-Beliczey kúria felújítása és bővítése. Ha elkészül, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház ebben az épületben folytathatja majd munkáját. A nap látványosságaként a békéscsabai kulturális intézmények nemzeti színekben pompáznak naplemente után.

FEL