Gálaműsorral ünnepelték a magyar kultúra napját Békéscsabán

2024. január 22. 20:10 | Vincze Attila

Ünnepi gálaműsort rendezett Békéscsaba önkormányzata a magyar kultúra napja alkalmából hétfőn este. A Békéscsabai Jókai Színházban tartott eseményen átadták a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést, melyet Perlaki Attila és Fekete Péter vehetett át.

A gálaestet a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar ünnepi koncertje nyitotta meg. A műsorban többek között felcsendültek Kodály Zoltán és Erkel Ferenc művei, valamint Karai József Négy magyar népdal című szerzeménye, amelyet a szerző a Bartók kórusnak ajánlott 1999-ben a mű ősbemutatóján a Békéscsabai Jókai Színház Vigadójában, ahol maga is jelen volt.

A koncertet követően ünnepi beszédet mondott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely felidézte, hogy a kultúra művelése önmagunk iránt való kötelességeink közül az egyik legfontosabb, a kormány éppen ezért dolgozik együtt partnerként az önkormányzatokkal, mindenhol, ahol erre van fogadókészség, és Békéscsaba ebből a szempontból is a legjobb példák közé tartozik. Kiemelte: ezért is működteti az állam az önkormányzattal közösen a Jókai színházat és a Napsugár bábszínházat, emellett Békéscsaba azzal, hogy vállalta a Munkácsy-hagyaték rá eső részének gondozását, olyan feladatot is ellát, amely messze túlmutat a város és a vármegye határain. 

 

 

– Egy emelkedő nemzet sikerét leginkább kultúrájának gazdagságában lehet lemérni. Ha Békéscsabára tekintünk, akkor egy nagyszerű és fejlődő várost, egy emelkedő térség központját és motorját láthatjuk. Tegyünk közösen, hogy így maradjon és mondjunk köszönetet mindazoknak, akik sokat tettek azért, hogy így legyen – fogalmazott.

Ezt követően Szarvas Péter polgármester és Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője Gulyás Gergely miniszterrel közösen átadták a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést, melyet az önkormányzat közgyűlésének döntése alapján 2023-ban Perlaki Attila karnagy kapott meg. Mint mondta, már 18 éve dolgoznak, énekelnek együtt a Bartók Béla Vegyeskarral.

 

 

– Sok-sok szép közös élmény, koncert köt össze bennünket, örülök, hogy most már Békéscsabán is számos fellépésünk lehet minden évben és köszönöm Önöknek is, a közönségnek, hogy eljönnek ezekre az alkalmakra, ott vannak velünk, mert így sokkal felemelőbb érzés énekelni, és szeretnénk ezt a szolgálatot továbbra is közösen végezni a kórussal – részletezte.

Szintén Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést vehetett át Fekete Péter, a Jókai Színház egykori igazgatója, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója. Beszédében hangsúlyozta, hogy az elismerés azontúl, hogy azt jelenti, nem felejtették el békéscsabai évei után sem, arról is szól, hogy Magyarországon a cirkuszművészet a kultúra része, ami azért is értékes, mert a világon nem mindenhol van így. 

 

 

– Tíz éve már, hogy a januári időszakot Monte-Carloban kell, hogy töltsem, hiszen a világ szakmai közössége ott gyűlik össze, ahol konferenciákon megvitatják a világ cirkuszművészeti dolgait és idén először fordult elő, hogy nem vagyok ott. Nem volt kérdés, hogy nekem most Békéscsabán a helyem – jegyezte meg. 

A nézők az est további részében a Jókai Színház társulatának ünnepi műsorát láthatták, melyet korábbi igazgatójuknak ajánlották. Az összeállításban több filmrészletet mutattak be róla, valamint hallhattak egy Eisemann-Zágon kuplét, két slágert az általa rendezett Csörte című előadásból, és két olyan dalt, amely különösen kedves volt az egykori direktor szívének.

A két kitüntetett életútjáról és munkásságáról részletesen itt írtunk korábban.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Az erődépítészet állt a határmenti múzeumi konferencia középpontjában

„A csabai kastély kutatása. Elődök és erődök – közös hullámhosszon” címmel rendezte meg a Munkácsy Mihály Múzeum a VII. Magyar-Román Határmenti Konferenciát, hétfőn. A tanácskozáson az egykori csabai kastély elhelyezkedésének meghatározása céljából végzett kutatások eredményeit is ismertették.
17:48
FEL