126 millió forintból korszerűsítették Békéscsaba emblematikus épületét

2019. szeptember 13. 17:49 | Papp Ádám Sándor

Befejeződött az energetikai korszerűsítés a Balassi Bálint Magyar Művészetek Házában, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert 126 millió forintból újult meg.

A Balassi Táncegyüttes produkciójával vette kezdetét az átadó ünnepség pénteken délután. A Balassi Bálint Magyar Művészetek Háza 1929-ben épült meg Békéscsaba központjában – emlékeztetett a város polgármestere. Szarvas Péter a felújítással kapcsolatosan elmondta: a Művészetek Háza a megyeszékhely egyik emblematikus épülete, így mindenképpen forrást kívántak biztosítani a munkálatokra. Hozzátette: a város önkormányzata 2,5 millió forinttal egészítette ki a rendelkezésre álló, uniós forrásból származó összeget.

– A Békéscsabai Kisgazda Egylet első tulajdonosként 1929-ben vette birtokba az épületet. Békéscsaba egy emblematikus épületéről van szó: arról az épületről, amelybe 1954-ben az akkori városvezetők a Balassi Néptáncegyüttest telepítették, tehát azóta van fokozottan jelen az épületben a néptánc, a népzene – fogalmazott Szarvas Péter.

A térség országgyűlési képviselője elmondta: a felújítás révén sokkal komfortosabb körülmények között gyakorolhatnak a néptáncosok.

– Azt hiszem, hogy annak a célnak – Békéscsabán prioritásként kezelendő – amelynek a néphagyományok ápolása és a néptánc gondozása, valamint annak a szeretetére való nevelése áll a középpontjában, annak a célnak ez az épület megfelel és azt kívánom, hogy még nagyon sokáig szolgálja ezt a funkciót  – emelte ki Herczeg Tamás.

A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője elmondta: a beruházás részeként elkészült az épület homlokzati hőszigetelése, kiépítették a központi fűtésrendszert és korszerűsítették a nyílászárókat. A kivitelező több napelemet helyezett el az épület tetejére, továbbá akadálymentes helyiségeket, öltözőket és bejáratokat is kialakított.

– A projektben megvalósult több, mint 640 négyzetméteren az épület homlokzati hőszigetelése a gyönyörű díszítőelemekkel együtt. 53 darab fanyílászáró teljes körű cseréjét hajtottuk végre. A tetőfödémet ugyancsak szigeteltük több, mint 600 négyzetméteren, illetve háztartási méretű kiserőművet építettünk ki – emelte ki Dr. Sódar Anita.

Az épületben közel 1200 táncos próbál hetente több alkalommal – mondta el a Balassi Táncegyüttes művészeti igazgatója. Mlinár Pál hangsúlyozta: örülnek az energetikai korszerűsítésnek, hiszen ezentúl modern, 21. századi környezetben készülhetnek a táncosok.

Kiss Tibor alpolgármester elmondta: gyerekektől a szép korúakig minden korosztály kedveli és űzi a néptáncot Békéscsabán.

– A Balassi Közalapítvány kuratóriuma a szárnya alá vette a néptánc oktatás koordinálását, a Mlinár-család pedig kiterjesztette a táncot egészen az óvodás korosztályig. További sok sikert kívánok nekik és azt, hogy adják át a lehető legtöbb békéscsabainak a néptánc hagyományait – tette hozzá az alpolgármester.

Dr. Csicsely Ilona, a Balassi Közalapítvány kuratóriumának elnök-helyettese szintén örömét fejezte ki, amiért befejeződött a beruházás. Mint, mondta: Békéscsabán óriási elismerés a Balassi Táncegyüttes tagjának lenni, hiszen folyamatosan sikeresen szerepel az együttes a különböző megmérettetéseken.

„A Békéscsaba, Luther u. 6. szám alatti Balassi Bálint Magyar Művészetek Háza önkormányzati épület energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00002 azonosítószámú pályázat keretében valósult meg a beruházás.

További programok »

Itthon

FEL