Helyszíni bejárás és tájékoztató a Nádas soron

2021. július 28. 11:22 | Papp Ádám Sándor

A Modern Városok Program "Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán” projekttel kapcsolatban tartott sajtónyilvános helyszíni bejárást a munkálatokat végző cég kedd délután a Nádas soron. A szakemberek a helyszínen többek között tájékoztattak arról, hogy hol tart jelenleg a kivitelezés valamint, hogy miért nem állhat le a fúrás.

A Modern Városok Programban Békéscsabán egy komplex energetikai program valósul meg, amelynek része a geotermikus hőhasznosítás. A Nádas soron zajló munkálatok célja a fosszilis energiaforrások kiváltása (termálvíz), amelyek önkormányzati intézmények energiaszükségleteit fedezi. A területen július közepén kezdődött meg a munkavégzés. A cél az, hogy mintegy 2500 méter mélyre lefúrjanak. A szakemberek jelenleg a tervezett táv felénél, 1250 méternél tartanak. 

– Egy nagy fúrótorony segítségével végezzük a munkálatot, amely egy 200 tonnás MR 8000-es olasz berendezés. Ez az eszköz lefúrt 800 méterig, ahová lerakott egy védőcsövet. Abban a mélységben voltak speciális tesztek, béléscsőnyomás teszt és felkerült a kitörésgátló, azt is zárás- és nyomásvizsga alá vetettük, hogyha bármi történik be lehessen zárni. Ezt követően folytatódott a fúrás, jelenleg mintegy 1250 méter mélyen vagyunk, ez egy 12000-es szelvény, amely 2050 méter mélyig fog tartani. Kettő szivattyúval fúrunk, percenként 2000 literrel és 70 bar-os üzemi nyomással. Ha elérünk 2050 méterig, ott egy újabb védőcsövet kap és utána egy kisebb átmérővel folytatjuk 2450-2500 méterig. Ott már a geológusok mondják, hogy melyik homok-és víztartó réteg lesz jó nekünk – tájékoztatott a helyszíni bejáráson Horváth Zoltán, a Rotaqua Kft. fúrómestere.

A szakember hozzátette, hogy a fúrást 0-24-ben megállás nélkül végzik. Kiemelte: a munkálatoknak folyamatosan menniük kell, hiszen a lyukfal összeomolhat. A fúrási folyamatot két szakember követi nyomon real-time monitorokon, grafikusan és numerikusan is. Ez azt jelenti, hogy minden műszaki és műveleti paramétert mérnek. Például hőmérsékletet, fajsúlyt, ph-értéket, gázokat, de van egy mélységléptékű adatbázis, ahol felveszik az adott szakaszon fúrt kőzetet. A monitorokon követik továbbá a fúró adott helyzetét is, hogy milyen mélységben jár.

– Itt a Nádas soron egy termelőkút kialakítása zajlik jelenleg, amely melegvízzel fogja ellátni a Gyulai út területén hőközpontot geotermikus hőenergiával. Innen fogjuk elvezetni föld alatti vezetékkel a hőközpontba a melegvizet, ahol szétosztásra kerül. Ezek jellemzően Békéscsaba város önkormányzatának intézményeit fogják ellátni. A hőcserélők, amelyek az alhőközpontban helyezkednek el leadják a hőt és a visszakerülő vizet két visszasajtoló furaton keresztül fogjuk visszajuttatni a kitermelt rétegbe. A két visszasajtoló gödör szintén a Gyulai úton lesz, a körgát mellett illetve a Dobozi út irányában a volt Vízmű tanpálya területén lesz megtalálható – emelte ki Szikora György építésvezető.

A szakember arról is beszélt, hogy a Nádas soron még mintegy két héten keresztül lesz munkavégzés. A fúrás hanghatással jár, amelyet igyekeztek hangszigetelő konténerek segítségével tompítani. Szikora György hozzátette: a Gyulai úton augusztusban alakítják ki a platformokat és azt követően kezdenek hozzá a sajtolók kivitelezéséhez. 

Galéria

 

További programok »

Önkormányzati hírek

A Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása tárgyú projekt keretében a kerékpárforgalmi létesítmények kivitelezési munkái 2020 augusztus hónapban megkezdődtek, majd több ütemben további szakaszokkal bővültek.
2022. május 17. 09:44
FEL