Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán: 16 létesítményt fűtését segíti majd

2022. november 6. 14:12 | Mikóczy Erika

A Modern Városok Program részeként épül meg a geotermikus rendszer Békéscsabán. A projektben egyes önkormányzati tulajdonú intézmények, valamint a városi sportlétesítmények fűtését váltják ki megújuló, zöld energiával. A részletekről Csicsák Józsefet, a kivitelező Mecsekérc Zrt. vezérigazgatóját és Hanó Miklóst, Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterét kérdeztük.

A  geotermikus energia felhasználásával a város nagy hőigényű intézményei zöld energiával lesznek fűthetőek, megkímélve a környezetet az üvegházhatású gázok kibocsátásától. A geotermikus rendszer kivitelezését közbeszerzési pályázaton a Mecsekérc Zrt. nyerte el a Rotaqua Kft.-vel konzorciumban.

 

Hanó Miklós: A város célja a spórolás és a megújuló energiák hatékony hasznosítása

 

Hanó Miklós elmondta, hogy Békéscsaba önkormányzata évek óta törekszik az energiaforrások hatékony felhasználására és a megújuló energiák hasznosítására.

– Még szó sem volt az energiaválságról, amikor a város azon gondolkodott, hogy minél több helyen tudjon energiát spórolni. Több intézménynél történt hőszigetelés és a napkollektorokat is felszereltek. A geotermikus hőhasznosítás viszont az egyik legnagyobb ilyen irányú projekt, ami mintaprojektnek is tekinthető – fogalmazott az alpolgármester.

Hanó Miklós kiemelte, hogy többmilliárdos projektről van szó, amelynek köszönhetően egyelőre 16 intézmény fűtése oldódik meg kedvező feltételekkel. Hozzátette, hogy a mai, energiaválsággal terhelt időben ez nagyon fontos.

– Látjuk, hogy az energiaárak elszabadultak és igen nagy terhet rónak a településekre, az intézményekre. Viszont a – jelentős összegből megépült – geotermikus rendszernél, a megvalósulást követően a költség már csak a keringtetés és a karbantartás. Közben pedig nagyon jelentős hőmegtakarítást, és ezzel pénzmegtakarítást lehet elérni – jegyezte meg Hanó Miklós.

Az alpolgármester beszélt arról, hogy a még meg nem valósult multifunkciós új sportcsarnok és a versenyuszoda léte elképzelhetetlen geotermikus hőhasznosítás nélkül, de fontos ez az Előre sportlétesítményei, valamint a vívócsarnok, az atlétika klub, a gyermekélelmezési konyha és a CsabaPark tekintetében is.

Kiemelte, hogy a kútból kijövő gázt is hasznosítani tudják. 

– Ráadásul annyi plusz hő van még, hogy még majdnem ugyanennyi intézményt rá lehet kötni a rendszerre a következőkben, akár egy későbbi pályázat eredményeként. Így a többi önkormányzati intézmény, vagy akár lakótelepi rendszerek esetében is hasznosítható lehet a geotermikus energia. Persze ez egy hosszabb folyamat, de úgy látom, hogy sikerülhet, és azt is látom, hogy a kormány ezt erősen támogatja, hiszen ez a működést könnyíti és gazdaságosabbá teszi – hangsúlyozta Hanó Miklós.

Az alpolgármester megjegyezte, hogy három kutat fúrtak, ebből egy termelő kút, ami a Nádas sornál van, kettő pedig visszasajtoló kút, ugyanúgy 2450 méter a talpmélység a kutaknál, és ugyanabba a rendszerbe kerül vissza az a víz, ami már leadta a hőt és a gázt.

–  Van egy központi hőcserélő, oda jut el a geotermikus víz, onnan a többi helyre már a hőcserélt, sima víz megy. Tehát nem tud a vezeték szennyeződni. A geotermikus víznél az a baj, hogy úgymond ásványi kirakódás történik, ami beszűkíti a csöveket. Ezért szokták ezt olyan nyomás alatt tartani, hogy ez ne tudjon kirakódni. A lényeg, hogy a többi helyre már nem a geotermikus vizet visszük, mert akkor nagyon sok csövet kellene kezelni, de így nem – tette hozzá Hanó Miklós.

Az alpolgármester kiemelte, hogy a próbaüzemeket követően a jövő év téli időszakában már jól hasznosítható lesz ez a rendszer. Megjegyezte azt is: kérte Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt, a szakmai minisztériumnál járjon el az ügyben, hogy kapjon forrást a város a rendszer bővítésére, további létesítmények csatlakoztatására.

 

Csicsák József: 16 létesítményt csatlakoztatunk a rendszerre

 

Csicsák József, a Mecskérc Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a beruházás célja a város üzemeltetése alatt álló sport- és egyéb létesítmények fűtés-kiegészítése, vagyis az, hogy megújuló energiával váltsák ki a hagyományos fűtési rendszereket.

– A projekt megvalósulási helyszíne a Nádas sortól a CsabaParkig terül el. A beruházás során egy geotermikus termelőkút és két visszasajtoló kút létesült. Ezeknek a kutaknak a mélysége 2450 méter. A feltárt, elkészült kút hozzávetőlegesen 3 megawatt hő-teljesítményt tud produkálni a fűtési rendszerekbe. Jelen pillanatban 16 önálló létesítmény fűtésének a rákötése a feladatunk a kivitelezés során. Ehhez készül egy geotermikus vezetékrendszer a Nádas sortól a sportcsarnokig, ahol a visszasajtoló kutak helyezkednek el. Itt lesz egy hőközpont, amelyre a hőcserélőkön keresztül lesznek rákötve a létesítmények, intézmények – részletezte Csicsák József.

Mint azt a vezérigazgató elmondta, a vezetékrendszer összességében mintegy 7,5 kilométer hosszt jelent. Eddig elkészültek a fogyasztói hőközpontok, rácsatlakozva az egyes fogyasztási helyek meglévő fűtési rendszerére.

– Feladatunk volt a pályázat során, hogy amennyiben hasznosítható mennyiségű kísérőgáz is jelentkezik a kitermelt termálvíznél, azzal is kezdenünk kell valamit. A gázhasznosítás a kitermelt metánnak az elégetésével, tehát a termálvíz magasabb hőfokra való fűtésével fog megvalósulni. Így a Nádas soron készül még egy 2 kazánból álló pluszrendszer is. Ennek az engedélyeztetése és a kivitelezése hátravan – tájékoztatott Csicsák József.

A projekt befejezésének határideje a szerződés szerint 2023 márciusa. Ekkor kell majd elkezdeni a teljes rendszer éles próbáját és beüzemelését. A próbaüzemet és a műszaki átadást követően még egy-két hónapon keresztül a rendszer finomhangolása zajlik majd a további próbaüzem részeként. Ekkor derül ki, hogy pontosan mennyi megtakarítás érhető el ezzel a megújuló energiarendszerrel.

– Hozzávetőlegesen azt gondoljuk, hogy az ötven százalékos vagy még nagyobb mértékű lehet a fűtési megtakarítás. A hőközpontban a jelenleg terv szerint levett hőmennyiséget követően még jelentős, körülbelül 80 fokos termálvíz a visszatérő víz, erre további rendszereket lehet a későbbiekben felfűzni – tette hozzá Csicsák József.

További programok »

Gazdaság

Nem várható árcsökkenés a sertéshúspiacon

Visszaeső belföldi és exportértékesítés jellemezte az élelmiszeripar első negyedévét, de a második negyedévtől lassan normalizálódhat a helyzet. A költségek mérséklődése már a fogyasztói árakban is érezhető, kivéve a sertéshúsoknál, itt még folytatódhat a drágulás.
2023. május 29. 17:35
FEL