Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán - 2021. november

2021. november 13. 16:35 | behir.hu

A Modern Városok Program keretében a városban egy komplex energetikai program valósul meg. Ennek része a SMART GRID rendszer, a geotermikus hőhasznosítás, a SMART közvilágítás, valamint az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kiépítése.

A geotermikus hőhasznosítás projekt a fosszilis energiaforrások kiváltását tervezi az egyes önkormányzati tulajdonban álló intézmények, valamint a sport-infrastruktúra energiaszükségletének kielégítésére.

A projekt célja a fenntarthatóság és az energiahatékonyság szempontjainak erőteljesebb érvényesítése Békéscsaba városában a geotermikus hőhasznosítás rendszer kiépítésével. A geotermikus energia felhasználásával a város nagy hőigényű intézményei környezetbarát, zöld energiával lesznek fűthetők, jelentős mennyiségű szénhidrogén energiahordozó elégetésétől, és üvegházhatású gázok kibocsátásától kímélve meg mind a lokális, mind a globális környezetet.

 

A kivitelezés aktuális állása

Termelő kút területe, Nádas soron:

  • A Nádas sori BCS-GT-1 kitermelő kút munkaterületén egy hónap alatt elérték a tervezett mélységet, a 2450,0 métert, a termeltetés előkészítése van folyamatban. Az ideiglenes víztározóban felhalmozódott iszap elszállítása – az engedéllyel rendelkező átvevőhelyre – megtörtént.

Visszasajtoló kút területe, Gyulai úton:

  • Az első visszasajtoló kút (BCS-GV-1) mélyítése 2021. szeptember 18-án kezdődött a Békéscsaba 1385/8 hrsz.-ú, Városi Sportcsarnok melletti területen. A fúrás szintén egy hónap alatt érte el a tervezett mélységet, a 2500,0 métert. Jelenleg a második visszasajtoló kút, BCS-GV-2 előkészítő munkái zajlanak, a fúrás indítása a berendezés átköltöztetését és felszerelését követően 2021. november közepén várható.
  • A távhő-vezetékhez tartozó munkálatok aktuális állása: a tervezett 16 egyedi fogyasztói hőközpontból 12 db alhőközpontban (CsabaPark takarítószer tároló, atlétikai öltöző, súlyemelőklub, CsabaPark látogatóközpont, teniszklub, gyermekétkeztetési igazgatás, vívócsarnok, CsabaPark rendezvényház, Előre székház, gyermekétkeztetés konyha, Előre pályafűtés) a belső munkálatok befejeződtek, a fogadó rész elkészült. A további alhőközpontok gépészeti szerelésének előkészítése folyamatban van, a gépészeti szerelési munkák ütemterv szerint haladnak.

A beruházó Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, a projektet lebonyolító Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. és a kivitelező is arra törekszik, hogy a fúrási telephely közvetlen közelében élők napjait és Békéscsaba polgárainak békés életét a lehető legkevésbé zavarják a munkálatok, bár a 24 órában végzett fúrási műveletek bizonyos időszakokban nagyobb zajhatással járnak. A jogszabályi előírásokat betartva dolgoznak azon, hogy Békéscsaba városa a geotermikus hőhasznosítás területén is kiváló eredményeket érjen el!

A felelős kivitelező: MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zrt. (7633 Pécs, Esztergál L. u.19.) és a ROTAQUA Geológiai-, Bányászati-, Kutató-, Mélyfúró Kft. (7673 Kővágószőlős, 0222/22 hrsz.)

További információ kérhető a projekt lebonyolítójától: Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Szent István tér 10.,  bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu, +36-66/241-781.

További programok »

FEL