Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán - 2021 szeptember

2021. szeptember 18. 10:20 | behir.hu

A Modern Városok Programban a városban egy komplex energetikai program valósul meg. Ennek része a SMART GRID rendszer, a geotermikus hőhasznosítás, a SMART közvilágítás, valamint az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kiépítése.

A geotermikus hőhasznosítás projekt a fosszilis energiaforrások kiváltását tervezi az egyes önkormányzati tulajdonban álló intézmények, valamint a sport-infrastruktúra energiaszükségletének kielégítésére.

A projekt célja a fenntarthatóság és az energiahatékonyság szempontjainak erőteljesebb érvényesítése Békéscsaba városában a geotermikus hőhasznosítás rendszer kiépítésével. A geotermikus energia felhasználásával a város nagy hőigényű intézményei környezetbarát, zöld energiával lesznek fűthetők, jelentős mennyiségű szénhidrogén energiahordozó elégetésétől, és üvegházhatású gázok kibocsátásától kímélve meg mind a lokális, mind a globális környezetet.

 

A kivitelezés aktuális állása

 

 Termelő kút területe a Nádas soron:

  • A fúrás 2021. augusztus 16-án elérte a végállapotot, 2450 métert. Ezt követően, 2021. augusztus 18-a és 2021. augusztus 31-e között kútbővítési munkálatok folytak a szűrőzött szakasz kiépítési terveinek megfelelően.
  • A következő időszakban az MR8000 fúróberendezés leszerelik és átköltöztetik a visszasajtoló kútterület BCS-GV-1 fúrási telephelyére, majd egy kisebb berendezéssel a jogszabályban előírt próbatermeltetés és kútvizsgálati mérések zajlanak majd.

 

Visszasajtoló kút területe a Gyulai úton:

  • július 30-án a kivitelező megkapta a munkakezdési engedélyt a BCS-GV-1 (hrsz:1385/8) terület előkészítői munkáinak megkezdésére.
  • augusztus 11-én a szükséges kábelkiváltások és kerítésáthelyezés érdekében geodéziai bemérés történt.
  • A BCS-GV-1 fúrási munkaterületén megtörtént a fúróberendezés vasbeton alapjának kiépítése, a kezdőcső elhelyezése, a be- és kijáró út kialakítása, illetve a meglévő közművek védelme érdekében a védendő terület biztosítása (sárközi lapokkal).
  • A felvonulási terület előkészítése után, és a fúróberendezések beszállítása után várhatóan 4 héten belül indul a fúrás. Ehhez a lakosság kiértesítése megtörtént.

 

Távvezeték, hőközpontok:

  • A MECSEKÉRC Zrt. Bányamérő csoportja kitűzte a visszasajtoló vezeték terv szerinti nyomvonalát.
  • A hőközpont kialakítása érdekében megtörtént a „donga” épület felmérése.
  • A fogyasztói hőközpontok kialakítása érdekében az előkészületi munkák megkezdődtek. Várhatóan a CsabaPark takarítószertároló (hrsz 1498/31) és az atlétikai öltöző (hrsz 1285) hőközpontjaival indul majd a munka, és ezt követi a többi hőközpont részleges kialakítása, amelyről az érintetteket a kivitelező értesíteni fogja.

A termelő és visszasajtoló kutak lemélyítésével párhuzamosan megkezdődik a fogyasztói hőközpontok előkészítése, az összekötő primer és geotermikus új távhővezeték kiépítése, a geotermikus hőközpont létesítése, a meglévő használaton kívüli épület felújítása, és a rácsatlakozások kialakítása.

A beruházó Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, a projektet lebonyolító Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. és a kivitelező is arra törekszik, hogy a fúrási telephely közvetlen közelében élők napjait és Békéscsaba polgárainak békés életét a lehető legkevésbé sem zavarják a munkálatok, bár a 24 órában végzett fúrási műveletek bizonyos időszakokban nagyobb zajhatással járnak. A jogszabályi előírásokat betartva dolgoznak azon, hogy Békéscsaba városa a geotermikus hőhasznosítás területén is kiváló eredményeket érjen el!

A felelős kivitelező: MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zrt. (7633 Pécs, Esztergál L. u.19.) és a ROTAQUA Geológiai-, Bányászati-, Kutató-, Mélyfúró Kft. (7673 Kővágószőlős, 0222/22 hrsz.)

 

További információ kérhető a projekt lebonyolítójától: Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Szent István tér 10., bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu, +36-66/241-781.

További programok »

FEL