Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán

2021. augusztus 22. 12:48 | behir.hu

A Modern Városok Program keretében Békéscsabán egy komplex energetikai program valósul meg. Ennek része a SMART GRID rendszer, a geotermikus hőhasznosítás, a SMART közvilágítás, valamint az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kiépítése.

A geotermikus hőhasznosítás projekt a fosszilis energiaforrások kiváltását tervezi az egyes önkormányzati tulajdonban álló intézmények, valamint a sport-infrastruktúra energiaszükségletének kielégítésére.

A projekt célja a fenntarthatóság és az energiahatékonyság szempontjainak erőteljesebb érvényesítése Békéscsaba városában a geotermikus hőhasznosítás rendszer kiépítésével. A geotermikus energia felhasználásával a város nagy hőigényű intézményei környezetbarát, zöld energiával lesznek fűthetőek, jelentős mennyiségű szénhidrogén energiahordozó elégetésétől, és üvegházhatású gázok kibocsátásától kímélve meg mind a lokális, mind a globális környezetet.

A fejlesztési koncepció keretében a város területén 1 darab geotermikus termelő kút és 2 darab, a kitermelt termálvíz teljes mennyiségét befogadni képes visszasajtoló kút létesül, a kutakat összekötő úgynevezett geotermikus vezetékkel. Megtörténik az összekötő, földbe fektetett primer és geotermikus új távhővezeték kiépítése a szükséges aknákkal, védelemmel ellátva, ezt követi a geotermikus hőközpont létesítése a meglévő, használaton kívüli épület felújításával, és a fogyasztói hőközpontokhoz történő csatlakozással.

A munkák első lépéseként 2021. május 19-én megtörtént a munkaterület átadása. A kivitelező a munkakezdést szakaszosan tervezte, és mivel az első fúrás (BCS-GT-1) sikeresen lemélyült, a következő etapban, a berendezése átköltöztetése után, a munkák a városi sportcsarnok környezetében, a BCS-GV-1 fúrás előkészítési munkáival indulnak, 2021 augusztus közepétől. Az első visszasajtoló kút mélyítését követően kezdődnek a második, BCS-GV-2 kút munkálatai.

A fúrási felvonulási terület és annak előkészítése – a fúróalap készítése, az eszközök, berendezések beszállítása, szerelése – itt is körülbelül egy hónapot fog igénybe venni. Ezt követően folyamatos műszakban indul a mélyfúrás a Békéscsaba, Hrsz 1385/8 (a Gyulai úton a sportcsarnok melletti szabad területen, az úgynevezett „Donga” épület körüli) ingatlanon. A teljes fúrási művelet a vizsgálatokkal együtt, egy-egy kút esetében várhatóan két-három hónapot vesz igénybe. A fúrást végző berendezés és a környezet kialakításánál a kivitelező külön gondot fordít arra, hogy a környék lakóit lehető legkisebb mértékben zavarja (forgalom kialakítás, zajvédő fal stb.). A kivitelező a munkavégzés tárgyát, helyét és pontos időtartamát a mentők, katasztrófavédelem és a rendőrkapitányság részére bejelenti.

A munkálatokat és a levonulást követően a területen a termálkút gépészeti egységei (szűrők, tolózárak stb.) berendezései maradnak hosszú távon, amelyek zajhatást nem fognak okozni.

A beruházó, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, a projektet lebonyolító Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. és a kivitelező is arra törekszik, hogy a fúrási telephely közvetlen közelében élők napjait, valamint Békéscsaba polgárainak békés életét a lehető legkevésbé zavarják a munkálatok – bár a 24 órában végzett fúrási műveletek bizonyos időszakokban nagyobb zajhatással járnak.

A szakemberek a jogszabályi előírásokat betartva dolgoznak azon, hogy Békéscsaba városa a geotermikus hőhasznosítás területén is kiváló eredményeket érjen el.

A felelős kivitelező: A MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zrt. (7633 Pécs, Esztergál L. u.19.) és a ROTAQUA Geológiai-, Bányászati-, Kutató-, Mélyfúró Kft. (7673 Kővágószőlős, 0222/22 hrsz.)

További információ kérhető a projekt lebonyolítójától: Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Szent István tér 10., bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu, +36-66/241-781.

További programok »

Önkormányzati hírek

Fidesz-KDNP: Megbízható és kiszámítható lett az idei csabai költségvetés

Az év első közgyűlését értékelte a Fidesz-KDNP frakció pénteken. Opauszki Zoltán, a párt békéscsabai szervezetének frakcióvezetője és Nagy Sándor önkormányzati képviselő többek között beszélt a város 2024-es költségvetéséről, a TOP Plusz pályázatokról, valamint az alpolgármester-választás körüli történésekről is.
2024. február 23. 13:50
FEL