Smart Grid rendszer: Energiahatékonyság és klímavédelem

2022. június 28. 16:39 | Vincze Attila

A nagyközönség számára is bemutatták a Smart Grid rendszer első ütemének fejlesztéseit kedden Békéscsabán. A Modern Városok Programban zajló beruházás célja a villamosenergia-költségek optimalizálása, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, valamint a városi intézmények megújuló energiaforrással való ellátása.

Az eseményen elhangzott, országosan egyedülálló, hogy az energia termelése, tárolása és felhasználása egy helyen történik. A rendszer jelenleg annyi energiát képes eltárolni, hogy a városi sportcsarnok egy teljes napi áramellátására is elegendő lenne.

– Jelenleg, amit a napelemek megtermelnek energiát egy energiatároló el is tudja tárolni, amelyet a sportcsarnok fel tud használni, illetve ez a központ a tervezett jövőbeni projektek energiaigényét is el tudja látni, így egy új multifunkcionális sportcsarnok, illetve egy versenyuszoda energiaellátásáról is gondoskodhat majd – fogalmazott Szél Adrián, a Békéscsaba Energia ESCO Kft. cégvezetője. 

 

Fotó: behir.hu

 

A Smart Grid projekt első ütemének egyik fő célja, hogy a Gyulai úti sportlétesítmények fenntartására minél kevesebb nem megújuló energiaforrást kelljen felhasználni. A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese kiemelte, hogy erre elsősorban a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése miatt van szükség.

– Egy megújuló energiaforrásból táplálkozó rendszerről van szó, amelynek kevés a széndioxid-kibocsátása. Ez azért is fontos, mert a mai világban globálisan olyan folyamatok zajlanak, nemcsak Békéscsabán helyi szinten, hanem világszinten is, melyek nagyon kedvezőtlen irányba befolyásolják az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyiségét – mondta Vass Csaba

Emlékeztetett: folyamatban van a projekt második ütemének részeként egy geotermikus fűtési rendszer kialakítása, valamint az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek is kiépülnek majd.

További programok »

Önkormányzati hírek

Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása tárgyú projekt keretében a kerékpárforgalmi létesítmények kivitelezési munkái 2020 augusztus hónapban megkezdődtek, majd több ütemben további szakaszokkal bővültek.
2022. december 2. 14:48
FEL