Befejeződött a Smart Grid rendszer első ütemének kialakítása Békéscsabán

2022. november 23. 15:54 | Vincze Attila

A Modern Városok Program részeként elkészült a Smart Grid rendszer első üteme. A szerdai zárórendezvényen ismertették a Békéscsaba komplex energetikai programjában megvalósult három napelempark eddigi eredményeit.

A városi sportcsarnok VIP-termében tartott eseményen Békéscsaba alpolgármestere felidézte azt a pillanatot, amikor a kormány és a békéscsabai önkormányzat 2016 tavaszán együttműködési megállapodást írt alá egy komplex energetikai program megvalósítására. Nagy Ferenc elmondta, az elképzelés az volt, hogy a beruházással növeljék a fenntarthatóságot, valamint az energiahatékonyságot a városban. Mint fogalmazott, ezen célok elérésének egyik fontos pillére lett a Smart Grid rendszer kialakítása, mely lényegében három napelempark létesítését jelentette. Az alpolgármester kiemelte, hogy a fejlesztés célja a megújuló termelés részarányának növelése, a villamosenergia-költségek optimalizálása és a széndioxid-kibocsátás csökkentése volt. Ahogy azóta kiderült, az energiaválság miatt jobbkor nem is jöhetett volna a beruházás Békéscsaba számára, azonban már a folytatás is napirenden van. 

– Nem csak beleszerettünk ebbe az energetikai programba, hanem a kényszer vagy a szükség is arra biztat bennünket, hogy ezt folytatni kell. A következő lépés a geotermikus hőhasznosítás, illetve a Smart Grid második üteme és folytatódnak az épületenergetikai beruházások, valamint a háztartási kiserőművek létesítései is – hangsúlyozta. 

A térség országgyűlési képviselője beszédében leszögezte: az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a békéscsabai energetikai program újszerű, innovatív, mintaprojektnek számít országosan is. Herczeg Tamás beszélt arról, hogy a Modern Városok Programban létrejövő energetikai fejlesztésekre, mint például a geotermikus hőhasznosításra vagy éppen az okos közvilágítás kialakítására komplex rendszerként érdemes tekinteni, ezekhez pedig jól illeszkednek a megvalósult napelemparkok.

 

 

– A tavalyi esztendőben kezdett el üzemelni a Smart Grid rendszer, és mindenféle különösebb műszaki hiba nélkül. Jól vizsgázott és ennek köszönhetően azt a fényt is napenergiából nyerjük, ami itt most a sportcsarnokban a rendelkezésünkre áll – részletezte. 

A beruházás szakmai tartalmát a kivitelező Infoware Kft. vezérigazgatója ismertette. Kertész Sándor kiemelte, hogy a fejlesztés részeként 3 napelempark létesült: 2 darab parkoló feletti kialakítású 2390 panellel és 1 földre helyezett park 850 panellel. A szakemberek továbbá 2,435 MWh kapacitású akkumulátoros energiatárolót is építettek. A fejlesztés összesen 3,6 milliárd forint értékben valósult meg. Az elkészült projekt a Városi Sportcentrum meglévő és tervezett épületei energia-ellátásának biztosítására szolgál. 

– Jelenleg a Smart Grid rendszer saját fogyasztóként a városi sportcsarnokot, illetve a vívócsarnokot látja el villamos energiával, valamint hamarosan a geotermikus rendszer is erről lesz üzemeltetve – magyarázta.

A szakember hangsúlyozta, mivel időközben kiderült, hogy több villamos-energia termelődik a rendszer által, mint amennyit jelenleg fel tudnak az épületek használni, így ezt a többletenergiát akár értékesíteni is lehet majd.

További programok »

FEL