Bemutatták az országosan egyedülálló Smart Grid Rendszer működését Békéscsabán

2021. december 3. 12:49 | Papp Ádám Sándor

A Modern Városok Program segítségével Békéscsabán egy komplex energetikai program valósul meg, amely projektnek az első részét mutatták be pénteken délelőtt. A Smart Grid Rendszer célja a villamosenergia-költségek optimalizálása, a széndioxid-kibocsájtás csökkentése és a városi intézmények megújuló energiaforrással történő ellátása.

Nagy Ferenc alpolgármester, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, valamint Kertész Sándor, a kivitelező cég vezérigazgatója pénteken, Gyulai úti, vívócsarnok mögötti Smart Grid központban ismertette és mutatta be a Smart Grid projekt I. ütemét.

A fejlesztés részeként 3 napelempark létesült: 2 darab parkoló feletti kialakítású 2390 panellel és 1 földre helyezett park 850 panellel. A szakemberek továbbá 2,435 MWh kapacitású akkumulátoros energiatárolót is építettek. A fejlesztés összesen 3,6 milliárd forint értékben valósult meg.

– A Smart Grid rendszer lényege az, hogy egy helyen termeli meg az energiát, megújuló termeléssel. Ennek az energiának és majd később a geotermikus energiának a felhasználása is itt történik. Mindezt saját hálózaton, úgy, hogy a termelés nagyságát és a fogyasztás időbeli eltérését egy energiatárolóval egyenlítjük ki, továbbá a többletenergiát a hálózatra kiadva értékesítjük – fogalmazott Kertész Sándor, az Infoware Zrt. vezérigazgatója.

A térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Smart Grid rendszer több szempontból is fontos Békéscsaba számára. A projektnek többek között klímavédelmi jelentősége van, optimalizálja a villamosenergia-költségeket, de csökken a széndioxid kibocsájtás is.

– Az országszerte innovatív és komplex program jelenlegi eleme azt szolgálja, hogy a sportcsarnok környezetében lévő létesítmények és a jövőben megvalósuló beruházások energiafogyasztását biztosítsa, illetve a többletet a város intézményei fel tudják használni – emelte ki Herczeg Tamás.

A város komplex energetikai programjának részeként megvalósul a SMART GRID rendszer, kialakítják a geotermikus hőhasznosításhoz szükséges feltételeket, megvalósul a SMART közvilágítás, valamint az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kiépítése – erről már Békéscsaba alpolgármestere beszélt.

– A cél az, hogy a jövőben egy igazi Smart Grid városi hálózatot alakítsunk ki, amelybe a legtöbb intézményünket szeretnénk bevonni. Egy közös termelési és fogyasztási kört hoznánk létre, és ehhez kapcsolódna a másik tervünk, a Smart Grid II. ütem, a Szarvasi úton a Volán telephely mellett létesülő, új elektromos busztöltő állomás, ahol szintén van egy napelempark – hangsúlyozta Nagy Ferenc.

A kivitelező a Smart Grid próbaüzemét szeptember végén kezdte meg, a kéthónapos tesztmód ideje alatt meggyőződtek arról, hogy üzemszerű használatban, rendeltetésének megfelelően működik a rendszer, vagyis a naperőművek termelnek, az energiatároló pedig tölt.

Galéria

További programok »

FEL