Érzelmekkel feltöltött Gubis-grafikák a könyvtárban

2017. szeptember 28. 18:23 | Mikóczy Erika

Családtagok, barátok, egykori művésztársak és tisztelők gyűltek össze a Békés Megyei Könyvtárban azon a kiállításon, amely szeptember 28-án, Mihály nap előestéjén nyílt meg Gubis Mihály grafikáiból.

Gubis Mihály (Michel) már több mint tizenegy éve nincs köztünk, de ma is nagyon nehéz múlt időben beszélni róla. Hiszen itt van „Gubizmáiban”, itt van szellemiségében, és itt van az alkotásaiban, köztük a könyvtárban kiállított grafikáiban is.

Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója a megnyitón úgy fogalmazott: megtiszteltetés, hogy Mihály nap környékén intézményük adhat otthont a kiállításnak, részben azért, mert ez egy kifejezetten családias emlékezés Gubis Mihályra, részben pedig azért, mert a múzeumban most felújítás folyik.

– Michelt nem lehetett nem szeretni. Személyisége és készsége egyaránt vonzóvá tette és teszi ma is őt a kortársak és az utódok szemében. Amikor felkértek, hogy dolgozzam fel az életművét, alig ismertem, bár voltak róla információim. Lépésről lépésre haladva kezdtek feltárulni előttem világának ajtajai. Bámulatos, amikor valaki a művei révén, a művei által tud meg önmagáról egyre többet, és idővel az alkotás maga lesz a legfőbb kommunikációs eszköze. Gubis Mihály esetében az életműve egyben dokumentálója tanuló, kísérletező, kiteljesedő, felfedező és drámákkal kísért életének – fogalmazott Ván Hajnalka, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze.

Mihály nap előestéjén, a könyvtárhoz illően, stílszerűen a grafikus Gubist hozták még közelebb a közönséghez. A tárlatra a hetvenes évek elejétől a kilencvenes évek közepéig tartó időszakból válogattak grafikákat. A kiállított anyag jellemzően a sorozatokra koncentrál, de megjelennek önálló alkotások is. A tárlat abból az időszakból is felvillant pár alkotást, mikor a vonal még, mint egyenes volt ismeretes nála. Ahogy Ván Hajnalka fogalmazott: Gubis nem sokáig bírta ezt a fajta hűvösséget, egyenességet, vonalai érzelmekkel töltődtek fel, elmozdultak, kimozdultak, melyeket aztán Michel „egyfajta gyeplőként megragadott, és megállíthatatlanul vágtázni kezdett a művészet útjain”.

Ván Hajnalka kiemelte: bíznak abban, hogy Gubis Mihály képzőművész elnyeri a művészettörténetben azt a helyet, amit kortársai szakmai emlékezetén túl a csabaiak szívében ma is elfoglal.

A kiállítás október 14-éig tekinthető meg a Békés Megyei Könyvtárban.

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL