Gubis Mihály emlékére rendeztek kiállítást a Csabagyöngyében - galériával

2024. április 11. 18:50 | Kovács Andrea

Csütörtökön megnyílt Gubis Mihály emlékkiállítása a Csabagyöngye Kulturális Központban. Békéscsaba neves képzőművészének emlékére létrehozott tárlat augusztus 30-ig tekinthető meg.

Gubis Mihály magyar képzőművész, perfomer 1948. április 4-én született Békéscsabán, és 2006. május 17-én hunyt el egy németországi alkotótáborban. 

– Gubis Mihály művészete jelentősen meghaladta a korát, az ő alkotásait nem mi, hanem az utánunk következő generáció fogja tudni értékelni körülbelül 30 év múlva. Régóta készültünk arra, hogy kiállítást rendezzünk az emlékére, és külön öröm számunkra, hogy ezt a Tavaszi Fesztiválon tehettük meg – emelte ki köszöntőjében Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója.

A kiállítást a Tessedik Sámuel Múzeum művészettörténésze nyitotta meg. Ván Hajnalka elmondta, hogy Gubis Mihály művészetének és egyáltalán a tehetségének megismerése a tényfeltárás csodájának erejével hatott rá, mikor 2017-ben mélyebben bevonódott az életművének feldolgozásába.

– Elementáris erő és energia feszítette, hajtotta őt, példaértékű műveket és életművet mutatott. Tehetsége, alkotóenergiája a korszak kortárs áramlatainak tendenciában is egyedi jegyekkel megkülönböztethetővé tette őt. Ez indította be a szabályos, vonalzó mellett született vonalait, hogy azok zabolátlan módon eltérjenek, kitörjenek. Ez az energia munkált benne, mikor egyszerű szimbólumai gesztusokká változtak és ebből az energiából szerettek volna sokan kapni is  jegyezte meg. 

A szakember hozzátette: ez az energia vezette Gubis Mihályt a művészi csoportosulásokba és helyezte el őt a magyarországi művészettörténet-írás képlékeny kánonjaiba. Hangsúlyozta: a művész szimbólumai közül a kettőskeresztet idéző hiány és a szék a két legismertebb és leggyakoribb ábra. E kiállítás darabjai között is több helyen feltűnik ez a két motívum, így e tárlat különös hangulattal bír. 

Gubis Mihály emlékkiállítása 2024. augusztus 30-ig tekinthető meg az intézmény Panoráma termében. 

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Az erődépítészet állt a határmenti múzeumi konferencia középpontjában

„A csabai kastély kutatása. Elődök és erődök – közös hullámhosszon” címmel rendezte meg a Munkácsy Mihály Múzeum a VII. Magyar-Román Határmenti Konferenciát, hétfőn. A tanácskozáson az egykori csabai kastély elhelyezkedésének meghatározása céljából végzett kutatások eredményeit is ismertették.
2024. május 27. 17:48
FEL