Építőmérnök 200: Békéscsabán is bemutatkoznak a magyar építészet ékkövei

2018. november 5. 17:31 | Kovács Andrea

Kétszáz éves az építőmérnöki szakma, a jubileumhoz csatlakozott a Magyar Mérnöki Kamara is. Az "Építőmérnökök Éve" alkalmából hazánkban nagy sikerrel megrendezett Építőmérnök 200 programsorozat része az az óriásplakát kiállítás, amely körbejárja az országot. 10 napig Békéscsaba főterén is látható az a 75 molinó, amely az egyes építőmérnöki szakterületek legkiválóbb alkotásait mutatja be. 

 

 

A Magyar Mérnöki Kamara azzal a céllal csatlakozott az angolok által kezdeményezett rendezvénysorozathoz, hogy az építőmérnöki szakmát népszerűsítse – tájékoztatott a az óriásplakát kiállítás megnyitóján Buzás Zoltán, a Békés Megyei Mérnöki Kamara elnöke. Az óriásplakát kiállítás célja az is, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal minél jobban megismertessék és vonzóvá tegyék a szakmát. A Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnök Karán ugyanis 2011 óta gyakorlatilag felére csökkent a hallgatók száma – tette hozzá a kamara megyei elnöke.

 

Fotó: Fazekas Róbert

 

Két békéscsabai építmény is megjelenik a plakátokon

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszönetét fejezte ki, amiért a Magyar Mérnöki Kamara Békéscsabára is elhozta nagyszabású plakátkiállítását. Mint mondta, a mérnöki munka szerepe a technika fejlődésével felértekelődött és fontos, hogy a most felnövekvő generáció is érdeklődjön az építőipari szakma iránt. Majd hozzátette: ezért is öröm, hogy a Vásárhelyi Pál Szakgimnázium diákjai is részt vettek a kiállítás megnyitóján.

A hatalmas molinókon az országos jelentőségű építmények között két békéscsabai, nemrégiben átadott létesítményt is találunk. Az egyik a vasúti pályaudvar, a másik az orosházi úti felüljáró.

 

Fotó: Fazekas Róbert

 

Szántó László a Magyar Mérnöki Kamara tartószerkezeti tagozati elnöke kihangsúlyozta: az építőmérnöki munka egy szerteágazó tevékenység, több ágból, területből áll. Ezeket próbálják a plakátokon megjeleníteni az útépítéstől a tartószerkezetek építésén át a geotechnikán keresztül a környezetvédelemig, amelyet fontos területnek nevezett, hiszen mint mondta, a manapság mindegyik projektben megjelenik. A kamarai elnök szerint az óriásplakátok felhívják a figyelmet a mindennapokban minket körülvevő építőmérnöki létesítményekre és az azokban rejlő szakmai teljesítményekre, amelyekről hajlamoska vagyunk megfeledkezni, hiszen nap mint nap látjuk és természetesnek vesszük őket. 

 

Az óriásplakát kiállítás november 15-ig látható Békéscsaba főterén.

További programok »

FEL