Öt klímaberendezéssel bővült a Jaminai Egészségház

2019. június 25. 14:47 | Gyemendi Réka

A Jaminai Egészségház felújítása 2018-ban fejeződött be, mely nem tartalmazta a központi váróterem klimatizálását. A beruházás részleteit Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Bogár Éva, a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény igazgatója kedden egy sajtótájékoztatón ismertette.

 

 

Szarvas Péter hiánypótló beruházásnak nevezte a klímaberendezések elhelyezését.

– A mintegy 13 ezer lakost számláló jaminai városrészben naponta átlagosan több százan keresik fel a rendelőintézetet, így mihamarabb szükség volt a váróterem klimatizálására. Idén a nyári kánikulát megelőzően szereltek fel négy, nagy teljesítményű klímaberendezést, ennek köszönhetően a váró hőmérséklete hőség idején is elviselhető lesz. A beruházást az önkormányzat hajtotta végre több mint egymillió forintból. Tavaly az egészségcentrum felújításának részeként egy 20 kilowattos napelemes rendszer is került a tetőre, így a klímák energiafelhasználása igen alacsony költséget jelent majd – tájékoztatott a polgármester.

 

Kép: Fazekas Róbert

 

– A védőnői szolgálat dolgozói nehezebb helyzetben vannak, ugyanis irodáik az első emeleten helyezkednek el, ahol még melegebb van, mint a földszinten. Az ő munkaszobájukat is klimatizáltuk egy berendezéssel. Mivel pici, pár hetes csecsemők is megjelenhetnek a tanácsadáson, a légkondicionálók felszerelése csak a munkaszobát érintette – ismertette Bogár Éva. – Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény egyik kollégája naponta kijár a telephelyre, akinek az a feladata, hogy kinyissa az intézményt, valamint az, hogy körbenézzen, minden rendben van-e. Ezentúl a klíma működtetéséért is ő felel majd, amire a kivitelező tanítja be – tette hozzá az igazgató.

 

Kép: Fazekas Róbert

 

Békéscsaba önkormányzatának 2016-ban benyújtott támogatási kérelme alapján a város 350 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban egészségügyi alapellátás fejlesztésre. Ennek a támogatásnak köszönhetően válhatott valóra a jaminaiak orvosi, egészségügyi ellátását szolgáló rendelő épületének bővítése, teljes felújítása, amelyhez a város is biztosított önerőként forrást. A rendelőintézetben hat felnőtt háziorvos, egy házi gyermekorvos és három fogorvos látja el pácienseit, betegeit, valamint három területi védőnői körzet ellátása történik erről a bázisról.

További programok »

FEL